Kaivosala arvioi: Kaivosten verotus muuttuu – "Hankittava riittävän kattava kuva"

Valtion kaivosyhtiö Terrafame rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan 1:55
Valtion kaivosyhtiö Terrafame rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan. Uutisjuttu on peräisin viime lokakuulta.

Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela pitää selvänä, että kaivosten verotus muuttuu. Kaivos- tai louhintaverosta on käyty kiivasta keskustelua joulukuusta lähtien, ja Suomela odottaa keskustelun jatkuvan ainakin kevään eduskuntavaaleihin saakka.

– Kaivosveroista käytävän keskustelun pohjaksi on hankittava riittävän kattava kuva kaivosverotuksen kokonaisvaikutuksista kilpailijamaissa, Suomela huomauttaa.

Hänen mukaansa kaivoksiin tarvittavat investoinnit on huomioitava. Kaivoksen ehtyessä ja sulkemiseen varautumisessa tärkeintä on kunnollinen varautuminen toiminnan aikana. Riittäviä vakuuksia tarvitaan. Verojen korottaminen ei istu tähän.

Kaivosyhtiöiden on väitetty tulouttavan valtavia voittoja ulkomaille ja jättävän ympäristöhaitat suomalaisten veronmaksajien huoleksi. Muuttamalla verotusta Suomi saisi arvostelijoiden mukaan osansa kaivoksen tuotoista.

"Rahavirta ulkomailta Suomeen"

Kanadalaisen kaivosyhtiö Agnico Eaglen Suomen-yhtiön toimitusjohtaja Jani Lösönen kertoo, että yhtiö investoi Kittilän kultakaivokseen ensimmäisen kerran vuonna 2006.

Kullan myyntitulot eivät vieläkään peitä kustannuksia. Kassavirran toivotaan kääntyvän positiiviseksi vuonna 2021.

– Rahavirta on ollut ulkomailta Suomeen, ei Suomesta ulkomaille, Lösönen sanoo.

Hän kuvaa Kittilän kaivoksen omistajia pitkämielisiksi rahoittajiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat