Mainos

Kaivanto-onnettomuudet melko yleisiä

Kaivanto-onnettomuudet ovat melko yleisiä Suomessa. Pelkästään vuoden 2013 loppupuolella sattui useita maansortumaonnettomuuksia. Ainakin yksi niistä vaati kuolonuhrin. 

Marraskuussa 2013 työmaamontun reuna oli yllättäen sortunut Oulussa ja montun pohjalla ollut työmies oli jäänyt maa-aineksen alle. 

Työtovereiden ripeän toiminnan ansiosta miehen pää ja hartiat eivät olleet hautautuneet maa-aineksen alle, joten mies pystyi hengittämään.

Mies vietiin tajuissaan ambulanssilla sairaalaan.

Lokakuussa 2013 kaivanto oli sortunut Turussa ja kaivannon pohjalla ollut mies loukkaantui jaloistaan.

Syyskuussa 2013 mies kuoli maa-aineskerroksen alle Rautalammilla. 

Poliisin mukaan mies oli laskeutunut parimetriseen kaivantoon ja kaivannon reunoilta hienojakoinen maa-aines oli vyörynyt miehen päälle.

Poliisi ja pelastuslaitos olivat löytäneet vainajan noin puolen metrin maa-aineskerroksen alta. 

Kaivanto oli romahtanut miehen päälle syyskuussa myös Kauhavalla, mutta vähemmän kohtalokkain seurauksin.

Mies oli ollut kapeassa, noin kahden metrin syvyisessä kaivannossa, kun kaivannon toinen reuna oli pettänyt.

Miehen pää oli jäänyt maa-aineksen yläpuolelle, mutta ilmat olivat puristuneet pois keuhkoista. Työmiehet olivat kaivaneet uhrin nopeasti pois puristuksista.

Heinäkuussa 2013 mies oli jäänyt Eurassa viemärityömaalla puoliksi sortuman alle. 

Onnettomuuspaikalla oli noin neljän metrin syvyinen kaivanto, joka oli sortunut. Miehen jalat olivat jääneet sortuman alle ja hänet oli kuljetettu ambulanssilla sairaalaan hoitoon.

Kymmeniä työkuolemia vuodessa  

Suomessa on tapahtunut 2000-luvulla 20-50 työkuolemaa vuodessa. Viime vuonna työtapaturmissa kuoli Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) ennakkotietojen mukaan 20 ja toissa vuonna 28 työntekijää. Naisten kuolemaan johtavat tapaturmat ovat harvinaisia. TVL:n mukaan 1-2 naista saa vuosittain surmansa töissä. 

Vakuutuslaitokset korvasivat palkansaajille viime vuonna yhteensä noin 123 000 työtapaturmaa. Tilastokeskuksen viime tilastojen mukaan vuonna 2011 Suomessa tapahtui runsaat 142000 työtapaturmaa.  Suurin osa tapaturmista tapahtui työpaikoilla tai työliikenteessä, hieman yli 23000 sattui työmatkoilla. 

TVL arvioi maaliskuussa, että osasyynä selvästi vähentyneiden työtapaturmien määrään voi olla taantuma. 

-Yleinen vahinkotaajuuden (työtapaturmien määrä miljoonaa työtuntia kohden) lasku selittyy etenkin riskialojen, kuten rakennusalan voimakkaalla taantumalla, sanoi johtaja Mika Tynkkynen tuolloin STT:lle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.