Kaiutin on kaunis – tai jopa näkymätön

Nykyaikainen kaiutin voi olla kodin sisustuksen keskeinen, linjakas katseenvangitsija tai jopa sulautua kokonaan seinään.

Kaiuttimen tarkoituksena on muuttaa sähköisessä muodossa oleva ääni kuultavaksi värähtelyksi.

Tekniset ja fyysiset seikat ovat asettaneet kaiuttimien muodolle ja koolle omat vaatimuksensa, mutta kaiuttimen ei enää tarvitse olla tylsä musta nelikulmainen laatikko, joka nököttää hyllynreunalla. Nykyisin lähes kaikki valmistajat kiinnittävät erityishuomiota muotoiluun, ja kaiuttimien ulkonäkö voi toistaa saumattomasti muun sisustuksen tyyliä ja linjoja.

Teknisestä laadusta ei tingitä

Kotiteattereiden yleistymisen myötä hyvästä äänentoistosta on tullut yhä tärkeämpi tekijä kodintekniikassa. Kaiuttimet voivat olla nykyaikaisessa kodissa perinteisen nelikulmion lisäksi keppimäisiä, putkimaisia tai pallomaisia.

Vaikka muoto on yksi myyntivaltti, johtavat kaiuttimien valmistajat korostavat silti edelleen, että pääasia on kuitenkin äänentoisto. Toisin sanoen teknisestä laadusta ei edelleenkään tingitä, vaan muut ratkaisut muotoilua myöten rakennetaan sen ympärille.

Lopputuloksena soiva seinä

Nykytekniikassa on toimiva kaiutinratkaisu niillekin, jotka toivoisivat voivansa taikoa koko kapistukset näkymättömiin ja silti nauttia muhkeasta äänentoistosta. Englantilaisen Amina Techonologies Ltd:n Plaster-In-Wall -kaiuttimet sijoitetaan seinälle, kattoon tai muuhun haluttuun pintaan tehtyyn syvennökseen. Sen jälkeen niiden pinta voidaan käsitellä samalla tavalla kuin muukin seinä, esimerkiksi maalata tai rapata.

Suoraan pintaan voi kiinnittää esimerkiksi haluamansa kuvan tai maalauksen, jonka voi myös kehystää. Lopputuloksena on soiva seinä tai maalaus vailla ainoatakaan näkyvää perinteistä kaiutinelementtiä.

Eleettömän tyylikäs

Perinteisempiä ratkaisuja kannattaville on tarjolla esimerkiksi järvenpääläisen Gradientin linjakas Laura-kaiutinsarja, jossa huomiota kiinnittävät erityisesti muotoilun tasapainoisuus ja nautinnollinen, luonnonläheinen värimaailma. Vaikka näitä kaiuttimia viedään paljon ulkomaillekin, niitten ystävällisen pyöristetty muotokieli ja materiaalit viehättävät välittömästi erityisesti suomalaista silmää.

Iisalmessa toimivan Genelecin kaiuttimia käytetään yli 50 maassa. Tämä raskaan sarjan kaiutinvalmistaja haluaa tuoda ammattimaisen äänentoiston myös kotioloihin, mutta myös kaiuttimien muotoilu on saavuttanut menestystä. Genelecin kaiuttimissa perinteistä ulkoasua on päivitetty moderniin malliin. Näihin eleettömän tyylikkäisiin kaiuttimiin ei helposti kyllästy, sillä ne sopivat yhtä hyvin moderniin kuin perinteisempäänkin sisustukseen.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Amina Technologies Ltd, Genelec, Gradient

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja