Kaisa Mäkäräisen lopettaminen jättää valtavan aukon – vanha mestari suorana: "Ei ole ketään lähellekään vastaavaa"

Kaisa Mäkäräisen ura huipentuu kotiladulla – tällaisen jäljen hän jättää suomalaiseen urheiluun 5:09
Kaisa Mäkäräisen ura huipentuu kotiladuilla tänään – tällaisen jäljen hän jättää suomalaiseen urheiluun.

Kolme olympiahopeaa ja seitsemän MM-mitalia omalla urallaan voittanut Heikki Ikola, 72, on haikeissa tunnelmissa Kaisa Mäkäräisen uran päättymisestä.

Ikola toki ymmärtää täysin 37-vuotiaan ampumahiihtotähden ratkaisun.

– Oli tämä tietysti vähän odotettavissa, mutta ampumahiihtoa ajatellen tämä on ikävä juttu, että ainoa huipulla oleva urheilija lopettaa. Ymmärrettävää se kyllä on, että sellainen aika koittaa joskus, Ikola toteaa MTV Urheilulle.

– Ajattelin, että hän lopettaa tai jatkaa sitten vielä kaksi kautta seuraaviin olympialaisiin, mutta kyllähän hän on menestystä jo saanut. Siinä mielessä hän voi huipulla lopettaa.

Kymmenen vuotta ampumahiihdon huipulla kilpaillut Mäkäräinen saavutti urallaan kuusi MM-mitalia ja kolme maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa.

Kontiolahden päätöskilpailu maailmancupissa toi neljännen sijan.

"Kaisan merkitys on ollut todella iso"

Ikolan mukaan Mäkäräisen kokonaismerkitys suomalaiselle ampumahiihdolle on valtava.

– Nuoriso on innostunut lajista Kaisan ansiosta todella paljon. Meillä oli ampumajuoksun Suomen mestaruuskilpailut ja alle 13-vuotiaiden sarjassa oli 105 osallistujaa. Se antaa sellaisen kuvan, että kyllä Kaisan merkitys on ollut todella iso esikuvana ja myös lajin näkyvyyden kannalta, Ikola kuvailee.

Ikola nostaa Mäkäräisen uran kantavaksi teemaksi tasaisuuden, mikä ilmentyy tämän saavuttamissa kolmessa maailmancupin kokonaisvoitoissa. 

– Olen nauttinut suuresti hänen menestysvuosistaan. Joka kisaan mihin hän on lähtenyt, odotusarvot ovat olleet, että hän voi siellä pärjätä ja olla kolmen parhaan joukossa. Sellaista asemaa huippu-urheilussa ei monikaan saavuta.

– Maailmancupin kokonaisvoittoa ei saavuteta sattumalta. Se vaatii kestomenestyksen, Ikola korostaa.

Uutta kaisamäkäräistä ei ole näköpiirissä

Samalla kun Mäkäräisen ura päättyy, suomalainen ampumahiihto astuu uudelle aikakaudelle, joka on väistämättä vaatimattomampi menestyksen ja siten näkyvyyden kannalta.

– Kyllähän kaikki sen ymmärtää, että Kaisan jättämä aukko on aika iso, kun tällä hetkellä ei ole ketään lähellekään vastaavaa urheilijaa. Mari Ederin menestystä on odotettu monta vuotta, mutta Marin suoritukset eivät ole olleet niin varmoja kuin Kaisalla. Miesten puolella sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon tulee niin harvoin, että ei voi sanoa, että olisi kestomenestyjiä, Ikola niputtaa.

Uutta mäkäräistä ei ole näköpiirissä – ainakaan vielä. Ikola pitää tilannetta huolestuttavana.

– Meillä on ollut monta vuotta nuorten sarjoissa ihan lahjakkaita tyyppejä, mutta jostain syystä kukaan ei ole yleisessä sarjassa vain noussut menestykseen. Aika kriittisesti pitäisi suhtautua harjoitteluun ja siihen, miten Suomessa ja Ampumahiihtoliitossa panostetaan tähän nuorten valmennukseen. Valmennusrenkaat ovat pyörineet aika monta vuotta, mutta tulokset eivät ole seuranneet, Ikola kritisoi.

– Nuorten kansainvälisissä kilpailuissa on tullut mitaleja, mutta se kuilu yleisen sarjan ja nuorten välillä on valtava. Jos katsoo muita maita, sieltä tullaan hyvinkin nuorena, vähän yli kaksikymppisenä, jo kansainväliseen huipputasoon. Jossakin on jotakin parannettavaa.

Lue myös:

    Uusimmat