Kommentti: Kaisa Mäkäräinen alleviivasi suuruutensa kolmesti – hetkeen uran päättymisen jälkeen tiivistyy paljon

Kaisa Mäkäräisen ura huipentuu kotiladulla – tällaisen jäljen hän jättää suomalaiseen urheiluun 5:09
MTV Uutiset Live: Tällaisen jäljen Kaisa Mäkäräinen jättää suomalaiseen urheiluun.

Kaisa Mäkäräinen nosti urallaan omakätisesti suomalaisten ampumahiihtoinnostuksen pilviin. Estradit jättää valtavan suosittu hahmo, jonka korvaajaa ei ole näköpiirissä, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Suomessa ehdittiin 2010-luvun alusta lähtien tottua Mäkäräisen menestykseen. Tilanne kehkeytyi paikoitellen niin hurjaksi, että härmäläisillä kotisohvilla oli suorastaan pettymys, jos suomalaistähti jäi palkintopallin ulkopuolelle.

Jarmo Punkkisen valmennuksessa huipulle noussut, armottomalla hiihtovauhdillaan jyllännyt Mäkäräinen totutti suomalaiset priimaan. Vaikka arvokisojen painetila tuppasi olemaan Mäkäräiselle liikaa, kolme maailmancupin kokonaisvoittoa on mykistävä alleviivaus suomalaisen suuruudesta urheilijana. Pitkät kaudet erottelevat urheilullisesti huiput massasta, ja tässä vertailussa Mäkäräisen vaa’assa heiluivat raskaan sarjan painot.

Suomalainen ampumahiihto on suuren yleisön silmissä ollut pitkään käytännössä Kaisa Mäkäräinen. Toiseksi paras suomalaisampumahiihtäjä Mari Eder on yltänyt kärkisijoille vain harvoin. Eder voi toki yhä joissain kisoissa parhaimmillaan sijoittua palkintokorokkeellekin, ja miehissä Tero Seppälä on piristynyt toisteiselle pistesijatasolle, mutta suuren keulakuvan paikkaajiksi heistäkään ei ole.

Valtoimenaan ilonhetkiä tuottanut Mäkäräinen on nauttinut suomalaisurheilijoiden suurinta suosiota F1-tähti Kimi Räikkösen kanssa. Vaikka Mäkäräisen menestys oli pikälti pystyammuntaongelmien myötä uran loppua kohden aavistuksen hiipunut, hän sai suomalaiset yhä liimautumaan ruutujen ääreen ja odottamaan kisoja.

Mäkäräisen uran viimeisessä kisassa, Kontiolahden takaa-ajossa, ei ollut koronatilanteen myötä yleisöä, mutta suomalaistähti tarjosi tv:n välityksellä kisaa väijyneille katsojille jännitystä taistellulla nelossijalla.

Mäkäräisen tunteet purkautuivat kisan jälkeen kyynelinä, jotka tiivistävät tilanteen laajemmissakin silmänaloissa. Mäkäräisen kaltaiset menestyjät ovat olleet suomalaisessa urheilussa harvinaisuus: vuoden 2011 maailmanmestarin vetäytyminen tulee olemaan sinivalkoiselle ampumahiihdolle raaka isku.

Lue myös:

    Uusimmat