Kairon rikkaat pakenevat erämaakeitaisiin - köyhät köyhtyvät

Portilla päivystää turvamies, kodin edustalla on uima-allas ja talon sisällä toinen. Lisäksi asuinalueella voi pelata golfia, pulahtaa tekojärveen tai tepastella säntillisesti hoidetussa puutarhassa. Tällaisille luksusalueille vauraat kairolaiset voivat paeta suurkaupungin kaaosta.

Iman Khalifa muutti miehensä kanssa Niilin varrelta aidatulle asuinalueelle.

-Täällä on turvallisempaa, ja ympäristö on kaunis. Siellä (kaupungissa) näkee vain roskaa joka puolella, hän sanoo.

Asuinalueiden ympärillä kohoaa ostoskeskuksia, kansainvälisiä kouluja ja uudenaikaisia toimistorakennuksia. Luksusalueiden ja Kairon keskustan välillä kiemurtelee moottoritie, jolla riittää ramppeja ja tunneleita.

Papuja aamuin illoin

Läheisen tien laidalla päivystää joka päivä joukko miehiä, jotka yrittävät löytää töitä. Monet heistä nukkuvat yhteisasuntojen lattialla. Ravinto on yksipuolista ja niukkaa.

-Syömme papuja aamulla, päivällä ja illalla, sanoo 18-vuotias Mohammed, joka on asunut Kairossa kaksi vuotta.

Köyhien määrä Egyptissä on noussut 2000-luvulla roimasti. Vuonna 2015 noin 28 prosenttia egyptiläisistä ansaitsi niin vähän, etteivät he pystyneet huolehtimaan omista tai perheensä perustarpeista. Tiedot perustuvat Egyptin tilastokeskuksen lukuihin.

Verouudistukset hyödyttävät rikkaita

Viime vuonna kansainvälinen valuuttarahasto IMF myönsi Egyptille 12 miljardin dollarin lainan. Lainapaketin yhteydessä Egypti päästi valuuttansa kellumaan ja sen arvo tippui alle puoleen. Samalla maassa otettiin käyttöön arvonlisävero, joka kiihdytti hintojen nousua.

-Monet perheet syövät entistä vähemmän ja ottavat lapsiaan pois koulusta ja laittavat heidät töihin, sanoo Kairon yliopiston professori Heba el-Laithy.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallinto sanoo suitsivansa köyhyyttä rakentamalla asuntoja köyhille ja antamalla valtion ruokatukea kaikkein köyhimmille. Heba el-Laithyn mielestä toimet ovat kosmeettisia. Hänen mukaansa valtion pitäisi tarjota kunnollista koulutusta ja terveyspalveluita. Rahoitus voitaisiin hoitaa progressiivisella verotuksella.

Egyptissä veroprogressiota on kuitenkin purettu ja siitä hyötyvät rikkaat, sanoo egyptiläinen tutkija Salma Hussein. Pahimmillaan tilanne voi johtaa kansalaisten turhautumiseen ja levottomuuksiin, professori el-Laithy varoittaa.

Armeija syrjäytti Egyptin presidentin Mohamed Mursin vuonna 2013, ja hallinto on siitä lähtien tukahduttanut oppositiotoiminnan maassa.

Maan talous on pahasti kuralla. Inflaatio laukkaa, työttömyys kasvaa ja paikoitellen ruuastakin on ollut pulaa.

Suurin syy talouskriisiin on turismista saatujen tulojen romahdus. Myös ulkomaiset investoinnit ovat karanneet maasta.

Lue myös:

    Uusimmat