”Kahden viikon välein vaihtavilla huono sänkyhygienia” – näin usein lakanat tulisi oikeasti vaihtaa

Lakanat tulisi vaihtaa viikoittain ja tyynyliina sitäkin useammin, jotta hygienia sängyssä olisi kunnossa. 

Marttaliiton kyselyn mukaan suomalaiset vaihtavat lakanoitaan yleisimmin muutaman kerran kuussa. Unikulman toimitusjohtaja, ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen pitää vaihtoväliä aivan liian harvana.

– En ymmärrä, miten Marttaliitto voi sanoa, että lakanat pitäisi pestä vain kahden viikon välein. Lakanat keräävät niin paljon hikeä ja rasvaa, että vaihtoväli on aivan liian harva.

– Lakanoiden hygieniakuorma on samanlainen kuin hiusten. Eihän kukaan pese hiuksiakaan vain kahden viikon välein tai jopa sitä harvemmin.

Tuomisen mukaan lakanat voivat alkaa homehtua, jos niitä ei pese riittävän usein. Erityisesti luonnonkuidut vaativat runsaasti pesua.

– Jos ajatellaan, että lakanat pestään vain kahden viikon välein, menee rasva läpi lakanoista ja liimaa kuidut kiinni. Esimerkiksi vanhat tyynyt menevät lyttyyn, kun hiuksista lähtevä rasva liimaa polyesterikuidut yhteen. Tyynyliina pitäisi vaihtaa kaksi kertaa viikossa, alus- ja pussilakana kerran viikossa, Tuominen sanoo. 

– Kyllä silloin nukkuu erittäin likaisissa olosuhteissa ja sänkyhygienia on huono, jos lakanat pesee vain kahden viikon välein tai sitä harvemmin. Se on homeille hyvä lähtökohta, sillä luonnonmateriaalit imevät itseensä ihmisestä lähteviä kuona-aineita.

Tuomisen ohjeistukset perustuvat hänen työssään näkemiinsä jälkiin. Unikulma on tutkinut käytöstä poistettuja vanhoja petivaatteita ja tehnyt niille hometestejä.

– Tulokset ovat häijyä nähtävää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja