Käänne Fortumin johdon jättibonuskohussa – yhtiö kertoo johtoryhmän luopuvan osakepalkkiostaan

Pöllöraati ruotii Fortumin johdon palkkioita: "Härskiä, härskiä, härskiä" 4:14
Pöllöraadin jäsenet ihmettelivät huhtikuun lopussa, kuinka Fortumin päätös johtoryhmän palkkioista on mennyt läpi omistajaohjausyksikön kautta.

Fortumin johtoryhmä ilmoittaa luopuvansa suurta kohua nostattaneesta osakepalkkiostaan.

Valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum kertoi huhtikuun puolivälissä tarkastelevansa uudelleen, millaisia tulospalkkioita yhtiö maksaa johtoryhmälleen vuodelta 2022. 

Fortumin johtoryhmä on nyt ilmoittanut hallitukselle, että ryhmän jäsenet vapaaehtoisesti luopuvat osakepalkkioista, joiden toimitusaika olisi keväällä 2024.  

Tiedotteen mukaan Fortumin uusi hallitus on arvioinut uudelleen Suomen valtion kanssa viime syksynä tehdyssä siltarahoitusjärjestelyssä asetettujen palkitsemisrajoitusten toimeenpanoa.

Järjestelyn ehtojen mukaan Fortumin johtoryhmän kiinteitä palkkoja ei koroteta vuosina 2022 ja 2023, eikä johtoryhmän jäsenille makseta lyhyen aikavälin tulospalkkioita, eikä osakepalkkioita kyseisiltä vuosilta. Nämä rajoitukset on jo aiemmin pantu täysimääräisesti täytäntöön. 

Fortumin tulospalkkiot johtoryhmälle olivat aiemmin tänä keväänä herättäneet keskustelua. Yhtiö ajautui kriisiin viime kesänä saksalaisen tytäryhtiön Uniperin tarvittua 8 miljardin euron rahoituspaketin. Uniperistä koitui Fortumille noin 6 miljardin euron tappiot.

Tiedotteen mukaan Forumin siltarahoitusjärjestely ei ole enää voimassa, koska Fortum on maksanut nostetun erän kokonaisuudessaan. Fortumin taloudellinen tilanne on vakaa, eikä siltarahoitukselle ole enää tarvetta. Johtoryhmän palkitsemista koskevat rajoitukset vuosille 2022 ja 2023 ovat kuitenkin edelleen voimassa.

– Lupasin yhtiökokouksessa, että hallitus ottaa johtoryhmän osakepalkkiot käsiteltäväkseen. Olemme nyt arvioineet uudelleen rajoitusten toimeenpanoa ja muuttaneet päätöstä vastaavasti, sanoi hallituksen puheenjohtaja Mikael Silvennoinen tiedotteessa.

– Koko Fortumin johtoryhmä tukee hallituksen päätöstä. He ovat johdonmukaisesti viestittäneet hyväksyvänsä kaikki rajoitukset palkitsemiseensa siitä lähtien, kun siltarahoitusjärjestelystä sovittiin Suomen valtion kanssa viime syksynä. Johtoryhmän jäsenet ovat ilmoittaneet hallitukselle, että he eivät ota vastaan ansaitsemiaan osakepalkkioita, joiden toimitus olisi ensi keväänä. Arvostan heidän päätöstään, Silvennoinen jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat