Jyväskylän MM-rallin kivionnettomuudesta ei syytettä

Jyväskylän MM-rallissa elokuussa sattunut onnettomuus, jossa kymmenvuotias poika loukkaantui saatuaan kiven kasvoihinsa, ei poliisitutkinnan mukaan ollut rikos. Tutkinnan tehnyt rikosylikomisario Pauli Huuskonen keskusrikospoliisista katsoo, ettei kiven lentäminen kilpa-auton renkaasta ollut rallin järjestäjien tai muiden asianosaisten kannalta rikos vaan on katsottava onnettomuudeksi. Tapaus ei siten johda rangaistusvaatimuksiin. Päätös ei kuitenkaan poista järjestäjän tai mahdollisen vakuutusyhtiön korvausvelvollisuutta asiassa.

Hippoksen erikoiskoetta luvallisella alueella seurannut poika sai kasvoihinsa auton renkaasta sinkoutuneen kiven. Kivi aiheutti ison haavan ja mursi pojan poskiluun. Vamma todettiin vaikeaksi ja hengenvaaralliseksi, ja se vaatii jo tehtyjen leikkausten lisäksi leikkaushoitoa jatkossakin. Lääkärinlausunnon mukaan vammasta aiheutuu pysyvä kosmeettinen ja ehkä myös toiminnallinen haitta.

Erikoiskoe ajettiin Hippoksella samalla paikalla kuin edellisenäkin vuonna, mutta tänä vuonna kolmeen kertaan. Tutkinnan mukaan ajorata todennäköisesti urautui voimakkaammin ja nosti enemmän kiviä pintaan kuin aiemmin. Turvajärjestelyt oli hyväksytty samanlaisina kuin edellisvuonnakin, eikä reitin katselmuksessa ollut havaittu huomautettavaa. Riskit oli ennakoitu, mutta suurten kivien lentämiseen autonrenkaista ei ollut osattu varautua. Myös kuljettajat pysyivät heille varatulla radalla, eivätkä he siten syyllistyneet rangaistavaan tekoon. Jälkikäteen on voitu arvioida, että onnettomuus olisi ehkä vältetty pystyttämällä tarpeeksi korkeita metalliverkkoja tai muita esteitä radan ulkokaarteisiin. Myös turvaraja olisi voinut olla kauempana, keskusrikospoliisin lausunnossa todetaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat