JYP muuttuneena liigakauteen – uuden pääkäskijän alku vakuuttanut kokeneen hyökkääjän: "Asioita tehdään eri tavalla"

Petteri Sihvonen selvitti: Mikä on JYPin menestyksen salaisuus? 6:03

JYP lähtee tulevaan kauteen uusin tuulin. JYP antoi potkut viime keväänä Marko Virtaselle ja pestasi uudeksi päävalmentajakseen Lauri Merikiven. Merikiven mukaantulo on tuonut muutoksia jyväskyläläisjoukkueessa.

Pääkuvan videolla Petteri Sihvonen selvittää JYPin menestyksen salaisuuden.

Merikivi on nimenä usealle jääkiekon seuraajalle uusi tuttavuus. 35-vuotias päävalmentaja on omien sanojensa mukaan tavallinen suomalainen mies.

– Olen aika rauhallinen, aika analyyttinen ja rehellinen sille, mitä tapahtuu, Merikivi kertoo MTV Sportille.

Merikivi on aiemmin urallaan valmentanut JYPin A-nuoria, Heinolan Peliittoja sekä Kärppien naisten SM-sarjajoukkuetta ja Kärppien B-nuoria. Uudessa pestissään Merikivi aloitti viime keväänä.

Merikivi näkee valmennustyylinsä kokonaisuutena. Se ei ole pelkkää ilmapiirivalmentamista, mutta ei myöskään ainoastaan pelitapavalmentamista.

– Kun joukkue menee peliin, se peli on meille peili kokonaisuudesta ja siitä miten joukkue voi ja miten se pelaa, Merikivi kertoo.

Merikiven mukaan joukkueen pelillisenä arvona on tulevalla kaudella yhdessä tekeminen. Hän haluaa, että JYPistä huokuu joukkueena tekeminen, oli tilanne mikä tahansa.

– Toivon, että peli-ilo, rohkeus ja uskallus mennä näkyvät. Jos ne eivät näy, koen, että en ole onnistunut jossakin asiassa, Merikivi pohtii.

Jyväskyläläisjoukkueen kapteenin Juha-Pekka Hytösen mukaan Merikiven toiminta on ollut positiivinen kokemus. Kokeneen keskushyökkääjän mielestä JYP on lähtenyt kauteen raikkaasti ja tekee asioita rohkeasti. 

– Olemme olleet sillä lailla rohkeita, kun olemme alkaneet muuttamaan asioita ja tehdään niitä ehkä eri lailla, kuin mitä aikaisemmin olemme tehneet.

Hytösen mukaan Merikivi on tuonut sekä kaukaloon että kaukalon ulkopuolellekin uusia juttuja. Kaukalon ulkopuolinen toiminta on ollut hyvin jäsenneltyä sekä peliin on tullut muutama uusi vivahde. 

– Peliin on tullut aktiivisuutta ja rohkeutta. Kaukalon ulkopuolella on toimittu yksilölähteisesti ja pienissä ryhmissä oheisharjoittelua on tehty, Hytönen toteaa.

CHL-kausi tuonut oppia

JYP on aloittanut jo kilpailullisen kauden , kun se on pelannut jääkiekon CHL:ssä neljä ottelua. JYP on neljän kierroksen jälkeen lohkossaan toisena ja taistelee tiukasti jatkopaikasta.

JYP voitti molemmat ottelunsa Slovakian pääsarjan hallitsevaa mestaria Banska Bystricaa vastaan, mutta hävisi molemmat ottelunsa tsekkiläiselle HC Plzenille.

– Plzen-peleissä oli vastassa huippujoukkue. Meille jäi paljon oppia siitä, että mitä jos peli ei mene sillä tavalla, miten haluaisimme sen menevän ja miten siihen reagoimme ja suhtaudumme.

– Plzenin pelaamisessa oli myös paljon sellaisia hetkiä, mitä mekin haluamme olla ja se oli hyvää oppia meille myös siinä mielessä.

Harjoituskaudella JYPin ongelmana on ollut puolustuspelaaminen ja varsinkin oman puolustusalueen puolustuspelaaminen. Muun muassa Plzen nakutti jyväskyläläisten verkkoon kymmenen maalia kahdessa ottelussa.

Merikiven mukaan puolustuspelaamisen ongelmat ovat juontaneet juurensa joukkueen kiekollisesta pelaamisesta. Mikäli kiekollinen pelaaminen ei ole soljunut ja hyökkäyspelaaminen on ollut vajanaista, on se näkynyt heti puolustuspelaamisessa.

Merikivi painottaa, että joukkueen puolustamiseen vaikuttaa suuresti se, mistä tilanteesta JYP pääsee aloittamaan puolustuspelaamisen.

– Jos meillä on koko ajan kiire siinä hetkessä, kun alamme puolustamaan, sitten meille tulee yksittäisiä hölmöjä tilanteita, mutta jos se on koko ajan hallittu ja tiedät, että meidän puolustusvuoro alkaa, niin se aina helpottaa. Näen, että se isoin juttu oli siinä.

Lue myös:

    Uusimmat