Mielenosoittajat istuvat keskellä Helsingin Mannerheimintietä, liikenne ohjataan kiertoteille – tästä on kyse

MTV paikalla: Elokapina osoittaa taas mieltään Helsingin keskustassa tukkien liikennettä 6:28
Katso videolta mielenosoittajien tunnelmia Helsingin keskustasta.

Elokapina-liike osoittaa mieltään Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin edessä. Mielenosoitus alkoi torstaina yhden aikoihin iltapäivällä.

MTV Uutiset tavoitti Elokapina-aktivisti Anton Keskisen puhelimitse mielenosoituksesta.

– Me olemme täällä niin kauan ennen kuin hallitus myöntyy vaatimuksiimme tai poliisi vie meidät pois, Keskinen sanoo.

Elokapina vaatii hallitukselta nopeita ilmastotoimia ja ilmastohätätilan julistamista. Lisäksi liike haluaa sitovan hiilineutraalisuustavoitteen vuoteen 2025. Laskelmassa pitää Elokapinan mukaan ottaa huomioon myös suomalaisten kotimaassa tuotetut sekä kulutusperäiset hiilipäästöt.

– Täällä on rauhallinen tunnelma. Istumme ja liikkeen aktivistit pitävät puheita. Haluamme hallituksen kuulevan meitä. Kyse on rakkaudesta ja oikein tekemisestä, Keskinen sanoo.

Mielenosoituksessa paikalla oleva Aliisa Maunula kuvailee Suomen valtion ilmastopolitiikkaa riittämättömäksi. 

– Hallitus ei ota tarpeeksi vakavasti ilmastokriisiä, joka uhkaa meitä. Hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2035 on kestämätön. Elokapina haluaa protestoida sitä vastaan ja kiinnittää huomion siihen, että nyt on toimittava, Maunula kuvailee. 

Keskinen kertoo, että mielenosoitus ei ole aiheuttanut vaaratilanteita ja autoilijat ovat suhtautuneet tilanteeseen rauhallisesti. Keskinen kertoo käyneensä antamassa kukkia pysähtyneiden autojen kuljettajille. 

Liikenne ohjataan tällä hetkellä Arkadiankadulle ja Töölöön.

Keskinen on ollut ennenkin Elokapinan mielenosoituksissa. Silloin mielenosoitukset ovat kestäneet tunnista viiteen tuntiin. Hän ei vielä tiedä, kauanko meneillään oleva mielenosoitus kestää. Maunula arvioi, että Elokapina on Mannerheimintiellä iltaan asti. 

Keskinen kertoo Elokapinan jatkavan mielenosoituksia tulevalla viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat