Leijonamuuri Mikko Koskinen isoilla odotuksilla Edmontoniin: "Haluan voittaa NHL:ssä"

Leo Komarov paljastaa pitkän NHL-sopimuksensa taustat 1:58

Pietarin SKA:n mestarimaalivahti Mikko Koskinen lähtee toiselle NHL-valloitukselleen täysi eri lähtökohdista kuin yhdeksän vuotta sitten. Koskinen, 30, seurasi Edmonton Oilersin tekemisiä tarkkaan jo pikkupoikana.

Pääkuvan videolla Leo Komarov kertoo uuden NHL-sopimuksensa taustoja. 

Koskinen oli pelannut vain yhden kokonaisen kauden Espoon Bluesissa SM-liigaa, kun hän lähti New York Islandersin organisaatioon syksyllä 2009. Lempinimeä ”Kolmen metrin Koskinen” totteleva veskari kutistui vielä silloin liian monena iltana Nils Holgerssonin kokoiseksi. Koskinen sai kahden kauden aikana tilille vain neljä NHL-ottelua.  

Edessä on lännen valloituksen osa kaksi. Pietarin SKA:sta siirtynyt Koskinen teki Edmonton Oilersin kanssa vuoden mittaisen sopimuksen, joka takaa hänelle 2,5 miljoonan dollarin tulot.

Valtameren taakse siirtyy maailmaa nähnyt mies, joka on voittanut muun muassa MM-hopeaa 2014 ja juhlinut Gagarin Cupin voittoa 2017.

– Ensimmäinen Pohjois-Amerikan reissu oli enemmänkin kokeilumatka. Olin nuori, enkä vielä kovin ammattimainen. Vuodet ovat tuoneet otteisiin rauhallisuutta, ja nyt tiedän jo mihin olen menossa, Koskinen sanoo MTV Sportille.

 "Edmonton on todellinen kiekkokaupunki"

Koskinen sai NHL-tarjouksia seuroilta jo aiempina vuosina, mutta hän päätti tarttua tarjoukseen vasta nyt. Viivästyikö sopimuksen teko rahallisten vai pelillisten syiden takia?

– Vähän varmaan molempien. Pietarissa oli niin hyvät olot, ja koin kehittyneeni pelaajana. Palkkiokin oli sen verran hyvä, ettei ollut mitään syytä vaihtaa.

Edmonton Oilersin nimen mainitseminen nostattaa varsinkin varttuneempien suomalaisten NHL-kiekon seuraajien mieleen nostalgisen olon. Oilersin menestysvuodet 1980-luvulla eivät ihan heti unohdu.  

– Kyllä itsekin tuli pikkupoikana seurattua, kun Tikkanen ja Kurri voittivat Stanley Cupeja, Koskinen naurahtaa.

Lähimenneisyys on ollut tuskaisempaa, vaikka joukkueen keulakuvana häärii kaksinkertainen pistepörssin voittaja Connor McDavid. Edelliskausi antoi pieniä lupauksia, mutta viime kaudella Oilers jäi pudotuspelien ulkopuolelle.

Albertan kylmien tuulien keskellä värjöttelevä Edmonton ei ole mikään turistien ykköskohde, mutta jääkiekkoilijalle se on hieno paikka – jos menestystä tulee.

- Kun kävin Edmontonissa keväällä, kaikesta huomasi, että se on todellinen kiekkokaupunki, Koskinen herkuttelee.

Koskisella on täysin realistiset mahdollisuudet napata ykkösveskarin tontti Cam Talbotilta.

– En halua vain pelata NHL:ssä, vaan myös voittaa siellä. Odotukset ovat kovat kaikilla.


 NHL:n nopeutta turha miettiä liikaa

Koskinen on ollut viime vuodet KHL:n parhaita maalivahteja. Hän nousi Suomen ykkösmaalivahdiksi viime talven olympialaisissa.  NHL:ään siirtyminen on luonnollinen ratkaisu, koska Euroopan sarjoissa alkaa tulla jo katto vastaan.

Koskinen sanoo, että kolmekymppisenä maalivahti voi hakea kehityksen kohteita enemmän teknisistä asioista jäällä kuin fysiikasta.

– Ihan sama miten paljon nostan penkistä tai hauiskäännöstä. Jäällä pystyy hiomaan asioita ja ottamaan sitä kautta steppejä.

Koskinen treenasi kesällä Columbus Blue Jacketsin maalivahdin Joonas Korpisalon kanssa. Alkukaudesta treenejä veti Pietarin aikojen tuttu maalivahtivalmentaja Marko Torenius ja loppukesällä Sami Helenius. Koskinen oli mukana Salmisaaressa suomalaisten NHL-pelaajien jäillä.

– Parantelin kauden jälkeen pientä loukkaantumista, mutta se meni ihan levolla. Olen yrittänyt saada kroppaa siihen kuntoon, että välttäisin loukkaantumiset jatkossa.

Peli on nopeutunut viime vuosien aikana maalivahdinkin näkökulmasta huimasti Koskisen ensimmäisen NHL-reissun jälkeen.

– NHL:ssä intensiteetti on kova jo pienen kaukalon takia. Tilanteet tulevat nopeasti, mutta turha niitä asioita on miettiä liikaa. On vaan sopeuduttava tilanteeseen.

Sopeutumista on ollut kotonakin. Koskinen on päässyt touhuamaan kesän aikana vuoden ikäisen lapsensa kanssa.

– Kyllä lapsen tulo muuttaa elämää ja lisää vastuuta. Koko ajan opitaan lisää, Koskinen virnistää.

Lue myös:

    Uusimmat