Junayhteyden toteutuminen Suomesta Ruotsiin lähempänä kuin koskaan

Uusi raideyhteys Ruotsiin vaatii miljoonarahoituksen 0:36
Millaista rahoitusta uusi raideyhteys vielä vaatii? Katso haastattelu Viiden jälkeen-ohjelmassa!

Junayhteys Ruotsin Luulajasta Haaparannan ja Tornion kautta Helsinkiin saattaa toteutua jopa tänä vuonna, jos kaikki menee hyvin. Pohjois-Ruotsin junaliikennettä hallinnoiva Norrtåg ab arvioi, että yhteys voitaisiin mahdollisesti ottaa käyttöön jo tämän vuoden lopussa.

Rata olisi Suomelle uusi Itämeren merikuljetuksia täydentävä kuljetusreitti. Se olisi myös tärkeä väylä pohjoisen henkilöliikenteessä  ja kätevä raideyhteys aina vaikka Eurooppaan asti.

– Tällä hetkellä väylävirasto sähköistää rataosuutta Kemistä Haaparantaan, noin 20 km matkaa. Jos tämä tapahtuu ajoissa niin olemme aikataulujen puolesta valmiina. Rahoitus tässä puuttuu vielä, kertoo VR:n uuden liikenteen johtaja Juho Hannukainen.

Maiden erilaisten raideleveyksien takia matkustajat vaihtavat junaa Haaparannassa. Tornion puolelle kaavaillaan muutostöitä, että sieltä olisi mahdollista nousta kyytiin.

– Myös Tornion keskustaan olisi tulossa matkustajalaituri ja suomalainen juna voisi ajaa Haaparantaan, juuri ja juuri Ruotsin puolelle, jossa tällä hetkellä jo kolme junaa päivässä käy ruotsalaista ostojunaliikennettä.

Jos rahoitus löytyy vaikka eduskunnan määrittämänä Suomen valtion budjettiin vuonna 2025, niin silloin me olemme valmiina liikennöimään, Hannukainen jatkaa.

Hannukaisen mukaan VR:n ennusteissa ratayhteyttä voisi käyttää vuositasolla jopa 50 000-100 000 matkustajaa.

MTV Viiden jälkeen- ohjelmassa vieraillut Juho Hannukainen avasi uuden ratayhteyden aikataulua. Katso koko haastattelu!

Pitkään vatvottu junayhteys Suomesta Ruotsiin voikin toteutua varsin pian 4:58

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat