Julkkispoliisi lähettää terveisiä vankilaan ja puolustelee MV-lehteä: "Ei siellä kaikki ole väärää tietoa"

Paljon julkisuudessa ollut Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli Marianne Kiukkonen puolustelee MV-lehden Facebook-ryhmää ja lähettää hämmentäviä terveisiä vankilaan illan EVS-ohjelmassa.

Kiukkonen on tuttu muun muassa Poliisit-sarjasta. Vuonna 2015 Kiukkonen oli ehdolla eduskuntaan itsenäisyyspuolueen listoilta.

Kiukkonen on itse ollut jäsenenä verkkojulkaisu MV-lehden suljetussa Facebook-ryhmässä samaan aikaan, kun Helsingin poliisi koordinoi julkaisuun liittyvää suurtutkintaa. Poliisi tutkii muun muassa sitä, täyttääkö lehdessä julkaistu materiaali tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta sekä törkeästä kunnianloukkauksesta.

Suljetun Facebook-ryhmän ylläpitäjänä on MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin, joka on määrätty vangittavaksi Helsingin käräjäoikeudessa. Janitskinia epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.

Janitskin on Kiukkosen Facebook-kaveri ja EVS:n haastattelun perusteella tuttu mies.

– Iljalla on varmasti sellainen tyyli, että sanoo asioita aika rajustikin ja ehkä enemmän semmoisella kansankielellä, Kiukkonen sanoi ohjelmassa ja puolusti kaveriansa ja ryhmää sananvapauden nimissä.

– Jos ajattelen isommalta kantilta sitä, niin toisaalta kyllä Suomessa pitäisi sananvapaus olla.

Tuomas Enbuske huomautti, että Janitskinin johtama sivusto levittää väärää tietoa, eikä silloin ole kyse sananvapaudesta.

– Ei siellä kaikki ole väärää tietoa kyllä minä sen voin sanoa, että ei todellakaan ole kaikki väärää tietoa, Kiukkonen kuittasi.

Kuulumistaan ryhmään Kiukkonen puolusti muun muassa yleissivistyksellä. Hänen mukaansa ryhmässä on yli 3000 ihmistä ja paljon poliiseja.

– Tietyllä tavalla semmonen yleissivistyskin pitää olla, että vähän tietää, mitä tapahtuu ympärillä. Toisaalta ilmaisunvapaus sananvapaus pitäisi olla. Kyllä minä seuraan Rasmuksenkin sivuja.

Maria Veitola huomautti tähän, että Rasmuksen toiminta ei ole rikollista, minkä Kiukkonen kuittasi naurahduksella.

Syyskuussa Kiukkonen sai sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänet irtisanottiin kahdeksi kuukaudeksi. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Kiukkonen katseli poliisin tietojärjestelmistä kolmen henkilön tietoja, jotka eivät liittyneet hänen työtehtäviinsä. Kurinpitorangaistuksena määrätystä kahden kuukauden irtisanomisesta päätettiin jo ennen oikeuskäsittelyä.

Lisäksi Kiukkonen kävi työaikana ja esimiehilleen kertomatta henkilökohtaisista syistä Helsingin vankilassa. Käynti kesti noin puolitoista tuntia.

Kiukkonen kävi tapaamassa Cannonball-jengiin kuulunutta miestä, joka kärsii pitkää vankeustuomiota huumerikoksesta.

Lähetyksen lopuksi Kiukkonen haluaa lähettää hämmentäviä terveisiä:

– Sörnäisten vankilaan terveisiä Immulle! hän huikkaa ja lähettää lentosuukon kameralle.

Vuonna 2014 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kiukkosen kahdesta henkilörekisteririkoksesta ja kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kiukkonen muun muassa luovutti tietoja tutulleen, jota epäiltiin pahoinpitelyrikoksesta.

MTV Uutiset selvitti viime kuussa poliisien tekemiä rikoksia. Katso uutisvideo selvityksestä.

2:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja