Mainos

Juicen kuvissa koko persoona: Arka ja älykäs narsisti

Juice Leskinen oli eläessään myös monen valokuvaajan suosikki. Nyt kun Juicen syntymästä on kulunut 60 vuotta, häntä muistetaan laajalla valokuvanäyttelyllä, joka avautuu tänään Kuopion VB-valokuvakeskuksessa.

Näyttely kiertää keväällä mm. Juicen synnyinkaupungissa Juankoskella sekä Kotkassa ja Tampereella.

- Juice on edelleen kotipaikkakunnallaan ristiriitainen persoona, kertoo avajaisiin saapunut näyttelyn puuhamies, Juankosken kulttuurisihteeri Heimo Konttinen. Juice oli aina kaikista aatteista riippumaton anarkisti, sitä eivät kaikki taida vieläkään sulattaa.

Konttinen kertoo tarinan vuosien takaa. Työväenluokan kasvatti Pauli Matti Juhani Leskinen meni nuorukaisena kaverinsa kanssa työväenyhdistyksen kokoukseen. Kaveri sattui olemaan apteekkarin poika. Siis kaksi täysin eri yhteiskuntaluokista olevaa poikaa ystävinä. Heidät molemmat heitettiin kokouksesta ulos.

- Juice oli vain tuumannut, että sieltä olisi lentänyt Karl Marxkin pihalle.

"Seppo teki kepposen ja käy tam tam..."

- Kyllähän me tiesimme jo teini-iän kynnyksellä, että hänestä tulee jotain suurta. Siniset kouluvihkot olivat täynnä lauluja jo silloin, muistaa Seppo Kukkonen, Juicen elinikäinen ystävä. Hän on se sama Seppo, joka teki kepposen Juankoski here I come laulussa.

Näyttely on monipuolinen ja hieno kattaus Juicen sielunelämää. Lapsuuden kuvia voisi olla esillä enemmänkin, mutta ne muutamatkin paljastavat aran pojan, jonka terävyyden kaverit tunnistivat jo varhain.

- Tam tam pistettiin käymään niin kuin kalja käy, naurahtaa Kukkonen.

Kukkonen istuu liikuttavassa mustavalkokuvassa Juice kanssa niityllä, molemmat viiden vanhoina.

"Juice ei esittänyt mitään"

Juice Leskisen suhde julkisuuteen oli ristiriitainen. Hän rakasti sitä narsismiin saakka ja toisinaan myös ahdistui - ja esiintyi julkisuudessa miten lystäsi.

- Juice ei koskaan poseerannut eikä valmistautunut kuvattavaksi. Hän ei yrittänyt näyttää muulta kuin itseltään. Hän oli kameran edessä varsin rento, kertoo valokuvaaja Petri Nuutinen, joka kuvasi Juicea Soundiin ja muihin lehtiin jo 1970-luvulta lähtien.

Valokuvaaja Jouko Järvinen kuvasi Juicea niinikään työkseen, mutta oli myös taiteilijan perhetuttu. Yhteisiä retkiä riitti niin Lontooseen kuin Saimaalle. Yhdessä kuvassa ilo on vilpitöntä, kun legendaarinen kirjakauppa löytyy Lontoon kaduilta pitkän etsimisen jälkeen. Ja toisessa kuvassa onni huokuu Leskisen kasvoilta, kun hän kääntää ison puuveneen ruoria Saimaalla.

Herkkiä muistoja

- Juice rakasti veneilyä. Vielä viimeisenä kesänä 2006, kun hän ei enää jaksanut muuta kuin istua ja seurata muiden puuhia järvellä, hän huokaisi minulle syvään: ”Sä et Jokke tiedä, miten paljon mä tästä nautin”. Monta asiaa jäi kesken, toteaa Järvinen näyttelysalissa kyyneliään pidätellen.

Laajassa Juice-näyttelyssä on kuvia lapsuudesta viimeisiin päiviin. Mukaan mahtuvat siis Coitus int.-vuodet Tampereella, Saimaa-ilmiöt kuin Grand Slamin megasuosion aika. Eikä Juice paennut kameraa silloinkaan, kun terveys petti ja Tampereen Aula-baariin piti astella kepin kanssa.

Katso Kari Pyrhösen juttu Kuopiosta (Kymmenen uutiset 04.03.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.