Mainos

Juhantalon "koplaus" johti eduskunnasta erottamiseen

Kauko Juhantalo (kesk.) tuomittiin valtakunnanoikeudessa vuonna 1993 yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen teollisuusyhtiö Tampellaan liittyneessä niin sanotussa koplausjutussa.

Tuomion mukaan Juhantalo asetti lainansaantinsa virkatoimiensa ehdoksi Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin johdon kanssa vuonna 1991 käymissään neuvotteluissa.

Kauppa- ja teollisuusministerinä hänellä oli ollut mahdollisuus vaikuttaa siihen, että valtioyhtiöt olisivat ostaneet osia velkaantuneisuutensa takia Skop-pankille ongelmaksi muodostuneesta Tampellasta. Tämä puolestaan teki hänet esteelliseksi käsittelemään asiaa, koska hänellä oli samaan aikaan pankissa vireillä laina-asia.

Valtakunnanoikeuden mukaan tekoa ei voida pitää vähäisenä, koska Juhantalon on asianajajan tointakin harjoittaneena lakimiehenä täytynyt ymmärtää menettelynsä lainvastaisuus.

Juhantalo erotettiin tuomion jälkeen eduskunnan jäsenyydestä äänin 134–31. Erottamiseen vaadittiin kahden kolmasosan enemmistö.

Juhantalo palasi eduskuntaan heti seuraavissa vaaleissa 1995, mutta hän putosi sieltä 1999. Hän palasi eduskuntaan uudelleen kaudeksi 2003–07.

(MTV3–STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja