Juhannus on perinteitä täynnä

Juhannukseen liittyy paljon perinteitä ja taikoja, mutta ennen kaikkea juhannus merkitsee mukavaa yhdessäoloa perheen ja ystävien kesken. Koivunoksat oven pielissä ja juhannuskokot järvien rannoilla ovat varmoja juhannuksen merkkejä.


"Heilu keinuni korkealle nythän on juhannusilta, mesimarja paistaa ja pihlaja tuoksuu ja kirkas on taivahan silta!"
-Larin Kyösti

Juhannus on juhla, johon luonto tarjoaa näyttävän juhlatilan! Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat erottamattomasti kesämökki, luonto, olut, grillimakkara, vene ja savusauna. Kun koristelee ja järjestää juhannusjuhlan itse, siitä saa juuri sellaisen kuin haluaa.

Koivunoksia ja niittykukkia


Juhannusjuhlan koristelua varten ei tarvitse lähteä metsää pidemmälle, sillä koivujen kauniista oksista sekä niittyjen kukista saa toinen toistaan näyttävämpiä kimppuja. Sekä koivunoksia että kukkakimppuja voi asetella pihalle haluamiinsa paikkoihin. Maljakoiksi kelpaavat aivan tavalliset ämpärit tai vaikkapa vanhat maitotonkat. Toki koristeita voi myös askarrella tai ostaa kauniin pöytäliinan ja liinaan sopivat servietit.


Koivunoksat niin maljakoissa kuin myös pihapiiriin aseteltuina kuuluvat olennaisesti juhannukseen. Mökeillä koivunoksilla voi koristella esimerkiksi pihapolun varsia tai reitin saunasta järveen. Saunavihdat tuoreista koivunoksista kruunaavat juhannussaunan. Vihdat ovat näyttäviä ja niistä leviää miellyttävä tuoksu löylyä heitettäessä, mikä tekee saunomisesta juhlavampaa.


Erilaiset niityiltä ja tienvarsilta poimitut luonnonkukat koristavat kauniisti juhannuspöytää. Kukkien väriloisto luo tunnelmaa keskikesän juhlaan. Kukkiin kytkeytyy myös juhannustaikoja. Yhä vieläkin moni nuori naimaton nainen kerää seitsemän erilaista kedonkukkaa tyynyn alle toivoen näkevänsä unessa tulevan sulhasensa.

Monta tapaa juhlia


Tänä päivänä juhannusta vietetään monin eri tavoin. Toiset eivät voisi kuvitellakaan juhlivansa juhannusta muualla kuin mökillä, kun taas toisille erilaiset festarit tai kaupunkijuhannus ovat sopivampia vaihtoehtoja. Mökeillä juhannusta vietetään saunoen, huvipaikoille kokoontuen ja tanssien, soudellen tai rannoilta yöttömän yön kauneutta ihaillen.



Oli juhlapaikka sitten maalla tai kaupungissa, kuuluvat ruoka ja juoma juhannuksen viettoon olennaisesti. Juhannuspöydässä tarjoillaan kesän tuoreita herkkuja. Muun muassa erilaiset kalat, uudet perunat, salaatit ja jälkiruoaksi makeat, tuoreet marjat ovat mainioita vaihtoehtoja juhlapöytään.

Pöytä koreaksi


Jotta ruoka ja juoma maistuisivat mahdollisimman maittavilta, kannattaa pöytä kattaa juhlaa varten koreaksi. Sekä kaupungissa että mökillä kauniilla kattauksella saadaan aikaan juhlan tuntua ja pöydän ääressä viihdytään pidempään. Ruokakin maistuu paremmalta kauniista astioista.


Mikä sen mukavampaa kuin syödä hyvin, viettää aikaa läheisten seurassa ja vaikkapa tanssia pihanurmella valoisassa kesäyössä. Puolenyön aikoihin moni kokoontuu rannoille ihastelemaan juhannuskokkoja ja jatkamaan kesäisen juhlan viettoa.

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus
Kuvat: Finlayson, Futureimagebank, Johanna Tamminen, Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat