Mainos

Jugoslavia hyväksyy rauhanehdotuksen periaatteet

Jugoslavia vahvisti tänään, että se hyväksyy kahdeksan maan ryhmän eli G8:n asettamat periaatteet Kosovon rauhansuunnitelmaa varten, kertoi Jugoslavian uutistoimisto Tanjug. Samalla maan johto vetosi YK:hon, jotta järjestö laatisi päätöslauselman sodan lopettamiseksi.

-Rauhaan ja vapauksien turvaamiseen tähtäävän politiikkamme mukaisesti Jugoslavia on hyväksynyt G8:n esittämät periaatteet, Tanjug sanoi.

Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato suhtautuivat ilmoitukseen varovaisesti. Valkoisen talon edustajan mukaan Yhdysvallat on tyytyväinen kaikesta myönteisestä kehityksestä, mutta vielä ei ole varmaa, että kaikki ehdot on hyväksytty.

Myös Naton edustaja Jamie Shea sanoi liittoutuman suhtautuvan ilmoitukseen varovaisesti, mutta toiveikkaasti. Toimiston lausunto annettiin sen jälkeen, kun presidentti Slobodan Milosevic oli tavannut korkeat virkamiehensä. Tapaamisessa presidentti selosti perjantaisia keskustelujaan Venäjän Balkanin-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin kanssa.

Milosevicin kerrottiin hyväksyneen G8:n asettamat periaatteet jo Tshernomyrdinin tapaamisen jälkeen. Periaatteissa vaaditaan Jugoslaviaa lopettamaan väkivalta ja sorto Kosovossa, vetämään joukkonsa maakunnasta, jonne sijoitetaan kansainvälinen rauhanturvajoukko, perustamaan väliaikainen hallinto ja turvaamaan pakolaisten paluu koteihinsa.

Venäjän uutistoimiston Itar-Tassin mukaan Tshernomyrdin olisi esittänyt tapaamisessa myös suunnitelman kansainvälisten joukkojen sijoittamisesta Kosovoon sodan jälkeen. Sen mukaan pommituksissa mukana olleiden Nato-maiden sotilaita sijoitettaisiin Albaniaan ja Makedoniaan estämään Kosovon vapautusarmeijan UCK:n joukkoja soluttautumasta Jugoslaviaan.

Pommituksiin osallistumattomien Nato-maiden sotilaita sijoitettaisiin puolestaan Kosovon raja-alueille ja Kosovoon sijoitettaisiin joukko, joka koottaisiin puolueettomista maista kuten Venäjältä ja muista Itsenäisten valtioiden yhteisön Ivyn maista, kertoi Itar-Tass. G8-ryhmään kuuluvat johtavat teollisuusmaat Yhdysvallat, Kanada, Italia, Saksa, Ranska, Britannia ja Japani sekä niiden lisäksi Venäjä.

Euroopan unionin ulkoministerit sopivat tänään periaatteessa presidentti Martti Ahtisaaren lähettämisestä Belgradiin välittämään rauhaa Kosovon kriisiin.

Ranskan ulkoministeri Hubert Védrine sanoi, että Ahtisaari ja Viktor Tshernomyrdin matkustavat keskiviikkona yhdessä Belgradiin tapaamaan presidentti Slobodan Milosevicia.

Diplomaattilähteistä kerrottiin aiemmin, että Ahtisaaren matka on "melko todennäköinen" ja se voi tapahtua jo keskiviikkona, sen jälkeen kun Ahtisaari on tavannut Tshernomyrdinin, Venäjän Balkanin-lähettilään, ja Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin Bonnissa huomenna. Kolmikko tapaa neuvottelujensa jälkeen vielä Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin.

Ahtisaari voisi tällöin Belgradin-matkansa jälkeen antaa tilannekatsauksen torstaina Kölniin kaksipäiväiseen huippukokoukseen kokoontuville EU-maiden johtajille.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.