Joulusiivouksen parhaat niksit: Eroon vaikeista tahroista ja pinttyneestä liasta!

Joulusiivous on kevätsiivouksen ohella aikaa, jolloin halutaan puhdistaa koko koti. Listasimme keinot, joiden avulla pääset helposti eroon vaikeimmista tahroista, kuten lieden tummentumista ja pahoista tuoksuista.

Joulusiivoukseen kannattaa valmistautua toden teolla, jos haluaa kunnolla puhdasta. Listasimme vinkit, joiden avulla pääset eroon vaikeimmista tahroista.

Liesi

Lieden tummentumat saa poistettua tavallisella sokeripalalla. Puhdista liesi ensin irtoliasta ja hankaa levyn reunaan jääneet tummentumat sokeripalalla pois. Mitä kovempi sokeripala sen parempi. Lieden pitää olla kuiva.

Puhdista liesi käsittelyn jälkeen sokerista, ettei se pala lieteen kiinni seuraavan ruoanlaittokerran yhteydessä

WC-pytty

WC:n poistoputki on harjan ulottumattomissa. Laita puhdistuksen päätteeksi pönttöön poistoputkeen tarkoitettu puhdistustabletti ja anna sen vaikuttaa vähintään 30 minuuttia ja huuhtele

Pohjaan palaneet kattilat

Pohjaan palaneen kattilan saa puhtaaksi kun laittaa kattilaan vettä ja pyykkipulveria. Keitä vesi-pulveriseosta viisi minuuttia ja puhdista. Huuhtele huolella!

Tiskiallas ja tiskipöydät

Myös metalliset tiskialtaat ja tiskipöydät saa kiiltävän puhtaaksi pyykkipulverin avulla.

Koti raikkaaksi

Tupakanhajun ja muut ikävät tuoksut saa helposti pois laittamalla siihen huoneeseen maljan, jossa on etikkaa ja antamalla sen vaikuttaa vuorokauden.

Jääkaapista ikävät hajut saa pois laittamalla kostean sanomalehden jääkaappiin. Paperi imee hajun itseensä.

Mikroaalotuuni raikaustuu sekoittamalla isoon kulhoon kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja kupillinen vettä. Lämmitä täydellä teholla pari minuuttia, kunnes vesi kiehuu ja höyryttää mikrouunin. Auttaa myös tahrojen poistossa.

Imurin raikastinkuulat voit helposti ja edullisesti korvata vanilliinisokerilla. Totta: imaise vanilliinisokeria hyppysellinen imuriin ja voit tuntea sen tuoksun imuroidessasi.

Kahvinkeitin

Kahvinkeittimen ja vedenkeittimen puhdistaminen onnistuu keittämällä niissä laimennettua väkiviinaetikkaa. Täytä säiliöön puolet väkiviinaetikkaa ja puolet vettä.

Hopeat

Vuorataan muoviastia foliolla. Täytetään astia kuumalla vedellä ja laitetaan sekaan reilusti merisuolaa (n.1dl suolaa/ 1 litra vettä). Liottamalla hopeaesineitä astiassa saamme niistä jälleen kiiltäviä.

Pienet hopeaesineet voi puhdistaa hammastahnalla. Apuna voi käyttää lasten hammasharjaa, jolla saa hangattua pienet kaiverrukset kiiltäviksi.

Lasten lelut

Pyyhi likaisia muovileluja seoksella, jossa on neljänneslitra vettä ja ruokalusikallinen ruokasoodaa. Ruokasoodan ripottelu ja harjaus auttaa usein myös pehmolelujen puhdistamisessa.

Matot puhtaaksi

Maton voit puhdistaa ja raikastaa nopeasti, kun sirottelet siihen runsaasti ruokasoodaa. Anna vaikuttaa noin 15 minuuttia ennen imurointia. Tämä pitää myös syöpäläiset kurissa.

Talvella matot kannattaa kantaa myös ulos lumihankeen, jossa ne voi puhdistaa lumen avulla ja jättää hetkeksi tuulettumaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja