Mainos

Joulupöydän kauniit kattaukset

Joulupöydän kattaustyylejä on lähes rajattomasti. Joulupöytä voidaan kattaa suosien perinteisiä joulun värejä tai yhdistelemällä esimerkiksi valkoisen, hopean ja sinisen sävyjä. Kattauksen tulee olla omaan kotiin sopiva ja lämpimän juhlallinen.

Juhlapöydän tunnelmaa voidaan lisätä kauniilla yksityiskohdilla, kuten ruseteilla, kynttilöillä ja kattaukseen sopivilla lautasliinoilla. Koko kattaus lähtee ruokailuastioiden valinnasta ja joulutunnelman luomisesta.

Astioiden värit ja muodot määrittelevät hyvin pitkälti sen, minkälaiset koristeet ja tarjoiluastiat pöytään lisäksi asetellaan. Ruokailuvälineiksi valitaan kodin parhaimmat aterimet, ja jouluna voi kaapeista kaivaa esille pöytähopeatkin.

Kauniita yksityiskohtia

Joulupöydän kattausta suunniteltaessa voi käyttää runsaasti mielikuvitusta. Juhlan tuntua saadaan aikaan muun muassa kauniilla astioilla, juhlavalla pöytäliinalla sekä erikokoisilla kynttilöillä. Kynttilöitä voidaan asetella joko juhlaviin kynttiläjalkoihin tai erivärisiin pieniin tuikkukippoihin. Tuikkuja voi halutessaan myös asetella jokaisen ruokailijan lautasen viereen tunnelmaa luomaan.

Tunnettu tosiseikka on, että elävä tuli pitää ihmiset yhdessä paikassa – kukaan ei halua poistua tulen luoman herkän tunnelman taikapiiristä.

Pelkistetyn kaunista juhlapöydän liinaa voidaan koristella juhlallisilla sametti- tai silkkiruseteilla. Rusetteja saa tänä jouluna näkyä niin kattauksessa, kodin muussa koristelussa kuin lahjapakettienkin ympärillä. Rusetteihin on mahdollista sitoa pieniä kulkusia, kukkasia tai vaikkapa ruokailijoiden nimet. Nimillä varustetut rusetit voi sitoa joko aterimiin tai viinilasin varteen osoittamaan kunkin ruokailijan paikan pöydässä.

Jouluherkut kauniisti tarjolla

Joulupöydässä on tunnetusti hyvin paljon erilaisia ruokalajeja. Aina pöydässä ei ole tarpeeksi tilaa sekä muhkealle kattaukselle että suussa sulaville herkuille. Jotta kattauksesta ja itse ruokailusta saisi luotua mahdollisimman onnistuneen, ruoat voi halutessaan kattaa erilliseen seisovaan pöytään. Seisovan pöydän voi kattaa ja koristella juhlapöytää mukailevasti.

Mikäli kodista löytyy suurikokoinen ruokapöytä, voi kaiken kattaa saman pöydän ääreen, jolloin ruokailuhetkeä ei katkaise mikään, vaan pöydässä voidaan istua pitkään ja hartaasti. Yksi jouluaaton olennaisimpia hetkiä – ainakin aikuisille – on ruokailu, juttelu ja yhteinen ajanvietto saman pöydän ääressä.

Varsinaisen pääruoan jälkeen jouluiltana tai yönä nautitaan vielä toinen toistaan herkullisempia jälkiruokia ja muita pieniä makupaloja. Makeat herkut voi kattaa kauniisiin tarjoilukulhoihin, ja muun muassa suklaakonvehdit voi asettaa kauniisti esille lasisiin tarjoiluastioihin, jotta ne pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Lumenvalkoisia ja joulunpunaisia unelmia

Joulupöydän värimaailmaksi sopii niin lumenvalkoinen herkänhauras tunnelma kuin perinteinen lämmin joulunpunainenkin. Värimaailmaa on mahdollista elävöittää erilaisilla kauniilla yksityiskohdilla. Tosin joulupöytä voi vallan hyvin olla yksinkertaisen valkoinen pöytä, jota koristavat hyvin neutraalit beiget tai harmaan väriset astiat sekä aterimet.

Joulunpunaista voi käyttää joko hyvin voimakkaasti läpi koko kattauksen tai hillitymmin tuomaan punaista väriä pöytään ruseteilla, astioilla tai esimerkiksi tuikkukipoilla. Joulupöytä puetaan juuri oman kodin tunnelman mukaiseen juhla-asuun, jossa viihdytään joulunpyhinä pitkiä aikoja onnellisina.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Asko, Futureimagebank ja Marimekko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.