Joulun suosikkiherkuissa piilee myrkytysriski – söitkö liikaa?

Joulun suosikkiherkut pitävät sisällään haitallista maksamyrkky kumariinia.

Liiallinen pipareiden syönti voi olla haitallista erityisesti lapsille, joiden elimistö ei kestä suuria määriä kumariinia. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine ja elintarvikkeissa sen pääasiallinen lähde on kaneli. Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa ja erityisesti lapsten tulisi välttää kanelituotteiden päivittäistä syöntiä

Pipareita ei kannata ahmia kilokaupalla

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA päivitti viimeksi vuonna 2008 arviotaan kumariinista. EFSA:n mukaan turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.

Eviran mukaan vahingolliset raja-arvot voivat ylittyä jo muutamasta piparista, puolikkaasta korvapuustista tai yhdestä lautasellisesta riisipuuroa, kun puhutaan pienestä lapsesta. Raja-arvot riippuvat myös kanelin kumariinipitoisuudesta.

Esimerkiksi maustetehdas Meira ilmoittaa oman jauhetun kanelinsa sisältävän noin 5 milligrammaa kumariinia teelusikallisessa maustetta. EFSA:n suositusten perusteella tämä tarkoittaa siis sitä, että noin 50 kiloinen ihminen saisi syödä teelusikallisen kanelia päivässä.

Kumariinia myös kosmetiikassa

Maksamyrkky kumariinin saantia voi vähentää, jos hankkii kaappiinsa kalliimpaa ja harvinaisempaa ceylonkanelia. Eviran mukaan suomessa kaupassa myytävät kanelit ovat useimmiten kassiakanelia, jotka sisältävät kumariinia melko runsaasti.

Kumariinilta täysin välttyminen on kuitenkin jokseenkin mahdotonta, vaikka jättäisikin ruokavaliostaan pois kanelin ja muut kumariinipitoiset elintarvikkeet. Kumariinia nimittäin imeytyy ihmisen elimistöön myös erilaisista kosmetiikkatuotteista ja hajusteista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja