Jouluinen vuokaleipä

Joulun aikaan kuuluu ihanat täyteläiset hieman mausteiset leivät. Tässä on yksi ohje siihen juuri-menetelmällä, joka on helppo. Vuokiin tehtäessä taikina on madollista jättää löysäksi ja leivistä tulee näin kuohkeita.

Jouluinen vuokaleipä

  • 2-3 kpl
  • Juuri:
  • 6 dl piimää tai omenatuoremehua
  • 50 g hiivaa
  • ½ dl siirappia
  • 2 dl omenasosetta (tai -raastetta)
  • 6 dl Hiivaleipäjauhoja (360 g)
  • Taikina:
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl kuminaa tai fenkolia
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 dl rusinoita, pilkottuja luumuja tms.
  • 1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
  • 50 g voisulaa
  • n. 3 dl puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 200 g)
  • 4 dl Ruisjauhoja (240 g)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi.

Liuota nesteeseen hiiva.

Lisää siirappi ja omenasose ja 8 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita.

Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikina jää melko löysäksi.

Laita taikinaa pitkiin tai rengasmallisiin voideltuihin uunivuokiin leipä-, kakku- tms. vuokiin, taikinaa riittää puoleen väliin asti vuokaa. Voit myös leipoa taikinasta heti alustuksen jälkeen 2-3 isoa leipää.

Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin.

Paista leipiä 200 asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi.

Voit voidella leipien pintaa paiston aikana siirappivedellä.

Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.

Resepti: Arja Savela

Uusi resepti joka viikko!

Lue myös:

    Uusimmat