Mainos

"Jos haluaa mennä pitkälle, pitää mennä yhdessä" – Rinne muistutti presidentille pitämässään puheessa nopeasta ja pitkälle menevästä ilmastonmuutoksen torjumisesta

4:28

Hallituksen vaihtoseremoniat on pidetty ja vallassa on pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus. Presidentti piti puheet sekä väistyvälle että uudelle hallitukselle samoin kuin entinen ja nykyinen pääministeri presidentille. Rinteen puhe kuului näin: 

Herra tasavallan presidentti

Huhtikuussa suomalaiset äänestivät itselleen uudet kansanedustajat. Eduskunnan voimasuhteet muuttuivat, kuten aina vaaleissa. Suurimmaksi puolueeksi nousi Sosialidemokraattinen puolue ja sen myötä hallitusta alettiin muodostaa SDP:n johdolla.

Ulkoapäin kerrottiin, että asetelma on hyvin vaikea, joidenkin mielestä jopa mahdoton. Kokemuksesta tiedän, että ennakolta ei kannata julistaa asioita liian vaikeiksi, saati sitten mahdottomiksi, sillä se vie energiaa ratkaisujen tekemiseltä.

Hallitusneuvotteluihin lähtivät SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Nämä viisi puoluetta tekivät hyvää yhteistyötä. Emme jättäneet omia mielipiteitämme Säätytalon narikkaan, mutta neuvottelupöytään jokainen otti mukaansa arvojensa lisäksi ratkaisuhakuisuuden ja yhteistyön hengen.

Sen pohjalta syntyi tulevaisuushallitus ja ohjelma, joka katsoo eteenpäin. Uudella hallituksella on vahva mandaatti kansalta tehdä tulevaisuuspolitiikkaa ja rakentaa kestävän kehityksen Suomea.

Hallitus julkaisi ohjelmansa uudessa keskustakirjasto Oodissa. Suoraan suomalaisille, kansan keskellä ja sivistyksen äärellä. Kirjastoihin liittyy myös hyvä suomalainen periaate: Se, mikä on meillä lainassa, pitää palauttaa hyvässä kunnossa takaisin.

Herra tasavallan presidentti,

vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ilmastonmuutoksen ratkaiseminen nousi vahvemmin esille kuin koskaan aiemmin. Vanha sananlasku sanoo, että jos haluaa mennä nopeasti, pitää mennä yksin; jos taas haluaa mennä pitkälle, pitää mennä yhdessä.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa meidän pitää mennä pitkälle - nopeasti. Siihen tämä hallitus on yhdessä sitoutunut. Otamme vakavasti koko ihmiskuntaa uhkaavan ilmastokriisin. Teemme sen paitsi lastemme ja tulevien sukupolvien takia, myös siksi, että se on oikein ja toiminnan aika on nyt. 2030-luvulla ei ole enää varaa kysellä, olisiko meidän sittenkin pitänyt toimia.

Uusi hallitus on sitoutunut vastuulliseen talous- ja työllisyyspolitiikkaan. Olemme sitoutuneet vahvistamaan Suomen kilpailukykyä ja työllisyyskehitystä. Siksi olemme päättäneet tehdä merkittäviä tulevaisuusinvestointeja ja -uudistuksia osaamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen. Osaava kansakunta on menestyvä kansakunta.

Uusi hallitus huolehtii samalla myös oikeudenmukaisuudesta. Poistamme eriarvoisuutta ja kavennamme tuloeroja. Se on tärkeää, sillä suomalaisen hyvinvointivaltion voimavarana on ollut ajatus siitä, että olemme kaikki samassa veneessä. Se, että jokaisen ihmisen hyvinvointi on kaikkien yhteinen etu.

Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus on meille suuri mahdollisuus. Suomi on omalla paikallaan EU:n eturivissä aktiivisena ja yhteistyökykyisenä vaikuttajana. Olemme sitoutuneet aktiiviseen ulkopolitiikkaan, jota tasavallan presidentti johtaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Tämä hallitus on sitoutunut siihen, että reilulla ja oikeudenmukaisella tulevaisuuspolitiikalla huomenna on paremmin kuin tänään. Niin Suomessa, Euroopassa kuin kansainvälisesti.

Arvoisa tasavallan presidentti

Nyt työnsä aloittavan hallituksen puolesta kiitän Teitä tervehdyksestänne ja lupaamastanne tuesta. Vastaanottakaa hallituksen tervehdys ja kunnioituksen vakuutus.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja