"Jos et lähetä tätä kolmelle kaverillesi..." – muistatko vielä 1990-luvun kiertokirjeet?

Lähettelitkö sinä nuorena kiertokirjeitä? Vielä 1990-luvulla yleisissä ketjukirjeissä listattiin kirjeen pois heittäneiden kamalia kohtaloita, jotta kirjeen vastaanottaja saatiin peloteltua kirjoittamaan lisää kirjeitä. 

Muistatko vielä kiertokirjeet? Saavuit koulusta kotiin, luulit saaneesi kivan kirjeen sukulaiseltasi… Ja sitten kuoresta paljastuikin kiristysviesti.

Epäonni uhkaa ketjun katkaisijaa

Kirje oli yleensä saanut alkunsa jo 1500-luvulla, ja kierrellyt maailmaa siihen asti, kunnes putosi postiluukusta vuonna 1995. Kyllä, olisi juuri sinun vikasi, jos tämä satavuotinen perinne menee mönkään. Kirjeessä listattiin tavallisesti kirjeelle naureskelleiden tai sen pois heittäneiden kamalia kohtaloita, jotta kirjeen vastaanottaja saatiin peloteltua kunnolla.

Jos kirjettä ei suostunut lähettämään kolmelle/viidelle/kymmenelle kaverilleen, sai vakavia seurauksia. Epäonni luonnollisesti seurasi vuosikausia. Lisäksi kirjeen alkuperäislähettäjältä tulisi kaamea kosto, hän ei saisi koskaan poika- tai tyttöystävää, ja pahimmassa tapauksessa kirjeen tuhoamisesta seurasi kuoleman uhka.

Jos kirjeen viitsi kopioida kavereilleen, palkinnot olivat mahtavia. Parhain palkinto tietysti oli se, että ihastuksesi huomaisi sinut viimein! Kirjeen lähettämällä sai myös rahaa, terveyttä ja välttyi siltä kamalalta kostolta, kuolemasta puhumattakaan.

Ketjukirjeen kehitys

Aluksi postin välityksellä kulkeneet kirjeet siirtyivät kännyköiden yleistyttyä tekstiviesteiksi. Viestissä uhattiin pahuudella, vitsailtiin tai hyödynnettiin ovelaa muotoilua:

Tekstiviestien jälkeen kirjeiden seuraava osoite oli sähköposti. Viesteissä listattiin usein esimerkiksi lasten sanomia hauskoja asioita, eläinkuvia tai faktoja hassunhauskoilla fonteilla. Lopussa oli pyyntö lähettää viesti ainakin kymmenelle kaverille.

Parhaimmat – tai mahdollisesti pahimmat – viestit sisälsivät vilkkuvalla glitterillä varustettuja kuvia tai linkin sivulle, jonka avautuessa alkoi soida imelä musiikki, jonka sammuttaminen oli mahdotonta!

Sähköpostitse leinneiden ketjukirjeiden suosion selittänee se, että sähköposti oli verrattain uusi tuttavuus monelle peruskäyttäjälle, eikä kirjeiden kopioiminen enää tarkoittanut tuntikausien käsinkirjoitustalkoita. Nykyisin ketjukirjeet ovat monelle pelkkää roskapostia, jota lähettelevät lähinnä vuoteen 2006 juuttuneet kaverit ja sukulaiset.

Kirjetyyppejä

Välttele pahaa

Jos et lähetä kirjettä eteenpäin, jotakin pahaa tapahtuu.

"Pyramidihuijaus"

Lähetä kirjeen alaosassa mainittuun osoitteeseen tarra-arkki, kopioi kirje kolmelle kaverillesi ja saat pian itsekin tarra-arkkeja. Suklaalevyillekin oli oma kirjeensä! Jotkut onnekkaat saivat tarroja.

Maailmanennätys tulossa

Kirjeessä kerrotaan, että kyseessä on maailman pisimään kiertänyt kiertokirje, joka pääsee Guinessin maailmanennätyksiä listaavaan kirjaan, jos sinä vain kopioit sen eteenpäin. Se, kuka ennätyksen suorittamista valvoo tai miten se varmennetaan, ei tuntunut olevan kenellekään tärkeää.

Mitä enemmän lähetät…

Kirje lupasi sitä enemmän ihanuutta, mitä enemmän sitä kopioitiin:

  1. Jos lähetät  tämän 20 ihmiselle... ihastuksesi suutelee sinua!
  2. Jos lähetät tämän 15 ihmiselle... ihastuksesi pyytää sinua treffeille!
  3. Jos lähetät tämän 10 ihmiselle... ihastuksesi halaa sinua!
  4. Jos lähetät tämän 5 ihmiselle... ihastuksesi juttelee kanssasi huomenna!

Kuolleen kosto

Tavallisesti tekstiviestimuotoinen kiertokirje. Jos et lähetä viestiä eteenpäin, kuollut nainen, lapsi tai hänen henkensä saapuu teille kummittelemaan. Uskallatko ottaa riskin?

Huumoriviesti

Tekstiviestimuotoinen kiertokirje malliin ”olemme 3 satiaista. Etsimme karvaista ja lämmintä kotia. Jos teillä on jo täyttä, lähetä meidät eteenpäin!”

Lähetä viesti, tai et rakasta minua

Tekstiviestimuotoinen kiertokirje malliin ”Lähetä tämä kaverillesi sekä takaisin lähettäjälle, jotta hän tietää, että olette bestiksiä ikuisesti!”

Heräsikö muistoja? Kerro tarinasi:


Lue myös:

    Uusimmat