Mainos

Jopa 5-vuotiaat kärsivät Suomessa yksinäisyydestä

– Yksinäisyys on uusi eriarvoistava tekijä yhteiskunnassamme. Pitkään yksinäisyydestä kärsineillä on enemmän fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia ja he putoavat helpommin koulutuksesta ja työelämästä, sanoo yksinäisyyttä tutkinut Niina Junttila.

MTV:n Studio55:ssä aiheesta puhunut Junttila painottaa, että yksinäisyys ei ole satunnaista, itse valittua yksinoloa.

– Yksinäisyys on sitä, että ihmisestä tuntuu pahalta, ettei hänellä ole läheistä ja turvallista ystävää, joka kuuntelisi ja ymmärtäisi. Tai ei ole porukkaa, jonka kanssa viettää aikaa ja tehdä asioita.

MTV.doc Yksinäisyyden yllättämät sunnuntaina 10.5. klo 17.55 MTV3

Yksinäisyyden yllättämät -dokumentissa oman tarinansa kertovat muusikko Jonne Aaron, 11-vuotias koulukiusattu tyttö, nelikymppinen sinkkunainen, 25-vuotias vakavasti sairaan lapsen yksinhuoltaja sekä eronnut, eläkkeellä oleva muurari. Dokumentin henkilöt kertovat avoimesti, miten heistä tuli yksinäisiä, kuinka he tilanteeseensa suhtautuvat ja mitä he ovat yrittäneet tehdä yksinäisyytensä vähentämiseksi. Kenestä tahansa voi tulla yksinäinen. 

Toimittaja Ripsa Koskinen-Papunen, kuvaaja Esa Kurkikangas, editoija Sari Paananen

– Yksin omasta tahdosta oleminen puolestaan voi tolla mukavaa ja vapauttavaa, sanoo Junttila.

Hän kertoo jopa 5-vuotiaiden päiväkotilapsien kärsivän yksinäisyydestä.

– Lapset elävät kokonaisvaltaisesti, eli jos lapsella ei yhtenä päivänä ole kaveria, hän saattaa sanoa ettei hänellä ikinä koskaan ole kaveria. Mutta kävi ilmi, että osa lapsista kertoi usealla haastattelukerralla, ettei heillä vieläkään ole ketään kenen kanssa leikkiä.

Yksinäisiä ihmisiä MTV.doc-dokumenttia varten haastatellut toimittaja Ripsa Koskinen-Papunen huomasi, että häpeä leimaa yksinäisyyttä.

– Yksinäisyyttä hävetään, vaikka ihminen ei ole tehnyt mitään pahaa. Yksinäisyys on vaiettu asia, jota ei välttämättä edes huomata.

– Olen miettinyt tätä aihetta ja dokumenttia pitkään. Asia on helpompi ymmärtää, jos asiantuntijat eli yksinäiset itse kertovat millaista se on, ja tuovat esimerkillään julki sen, että yksinäisyydestä kannattaakin puhua. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.