Joona, 12, aikoo maksaa Disneyland-matkansa keräämällä pulloja – Äiti kannustaa nuoria tienaamaan itse: "Raha ei tule tästä vaan"

1:33

Vantaalaisella kaksitoistavuotiaalla Joona Ritakorvella on haaveena päästä Disnelylandiin. Päättäväinen poika pyrkii rahoittamaan matkansa keräämällä pulloja.

Muutama kesä sitten Joona kavereineen ei tyytynyt pelkkään viikkorahaan. Pojat halusivat itselleen myös itsehankittua taskurahaa, joten he alkoivat alkoivat keräämään pulloja.

Pulloista saaduilla panttirahoilla herkuteltiin ja käytiin esimerkiksi viettämässä mukava päivä kylpylässä.

– Se oli aika nopea tapa hankkia omaa taskurahaa. Kun ahkeroi päivässä tietyn verran saattoi saada 30 euroa ja se oli tosi paljon. Sitten pääsi viettämään kaikkea hauskaa kavereiden kanssa.

Joonan haave vaatii työtä toteutuakseen

Tähän asti poikaporukan mukaan pulloja on tarttunut puistoista, tapahtumista ja luonnollisesti kotoa. Joonalla on kuitenkin haaveena päästä tänä syksynä vierailulle Disneylandiin, Yhdysvaltoihin.

Haaveen toteuttamiseksi hän aikoo viedä pullonkeruunsa seuraavalle tasolle: alkaa keräämään pulloja myös suoraan ihmisten kotoa.

Joona päivitti toissapäivänä Vantaan Myyrmäen Facebook-ryhmään, että hän ottaisi mieluusti vastaan pulloja tavoitteensa toteuttamiseksi.

– Aika paljon on tullut yhteydenottoja ja aika lupaavalta vaikuttaa yhteydenottojen määrä, että todennäköisesti kyllä tullaan saamaan se Disneyland-raha kasaan.

”Raha ei tule tästä vaan”

Matkakassaan on tavoitteena kerätä 500 euroa. Joonan aikeena on maksaa lentoliput itse. Loput matkasta maksaa Joonan äiti, Minna Vesanto.

Idea matkaprojektiin syntyi itseasiassa Vesannolta. Yrittäjänä toimiva Vesanto kertoo, että hän on aina halunnut opettaa lapsilleen ajatusta omien rahojen tienaamisesta, ikään sopivalla tavalla.

– Toki minä maksan suurimman osan reissusta, mutta sovittiin Joonan kanssa, että hän itse keräisi lentolippurahat, Vesanto kertoo.

– Minun mielestä on tosi tärkeää, että nuoria kannustetaan vähän tienaamaan ja tekemään töitä rahan eteen, raha ei tule tule tästä vaan.

Pullolahjoituksia satelee, palaute vaihtelee

Joonan Facebook-päivityksen jälkeen pullolahjoituksista on sadellut paljon viestejä. Parhaimmillaan jopa koko komeron täydeltä on lupailtu Joonalle tukea.

– Pääosin kaikki ovat olleet tosi kannustavia ja rohkaisevia. On annettu arvoa nuoren miehen yrittäjyydelle, Vesanto kertoo.

Kaikki palaute ei kuitenkaan ole ollut täysin positiivista.

– Facebookin kautta on tullut sellaista palautetta, että eikö vanhempien pitäisi maksaa kokonaan esimerkiksi se summa, Joona sanoo.

Äidin mukaan osa ihmisistä sosiaalisessa mediassa ovat esimerkiksi moittineet ideaa ja peräänkuuluttaneet vanhempien vastuuta. Joidenkin mielestä vanhempien pitäisi maksaa lapsen matkat.

– Tässä on kysymys yrittelijäisyydestä ja Joona haluaa osallistua matkan kustannuksiin ansaitsemallaan rahalla. Kyllä itse ajattelen, että jos mulla olisi ylimääräisiä pulloja, ottaisin sen ihan palveluksena, että jos joku tulee hakemaan ne.

Pullonkeruussa ongelmia vain muiden kerääjien kanssa

Joona on kavereiden kanssa kerännyt pulloja esimerkiksi tapahtumissa. Ihmisten kanssa ei ole tullut ongelmia, mutta muut pullonkerääjät ovat silloin välillä ärsyttäneet poikia. Joona kertoo, että yleensä pullonkerääjät ovat heitä paljon vanhempia.

– Se on oikein inhottavaa, koska ne on usein sanonut meille, että älkää nyt viittikö juosta kun me ei voida juosta ja antakaa meidänkin kerätä pulloja.

– Kerran meillä meni mitta yhteen pullonkerääjään ja me sanottiin sille, että sulla on kuitenkin mahdollisuus hakea töitä, mutta meillä ei.

Oma ständi tapahtumiin?

Pian päivityksen jälkeen Ritakorpi kertoo saaneensa yllättävän ehdotuksen poikansa puolesta Vantaan kaupunginvaltuutetulta, Jarno Eskeliseltä.

– Hän ehdotti, että mitä jos kaupungin tapahtumiin perustettaisiin Joonalle oma ständi, johon ihmiset voisivat jättää pullonsa halutessaan.

Ehdotuksesta Joona riemastui. 

– Askartelen semmoisen jutun, että tölkit menee tölkkikassiin ja jos on iso pullo, se menee isoon kassiin, Joona suunnittelee.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja