Jokelan vankilan apulaisjohtaja irtisanotaan – välitti vangin lomajärjestelyistä tietoa Jari Aarniolle

Rikosseuraamuslaitos (Rise) on päättänyt irtisanoa Jokelan vankilan apulaisjohtajan Jarmo Salmisen. Asiasta torstaina tiedottaneen Risen mukaan Salminen pidätetään virastaan irtisanomisajaksi.

Irtisanomisen taustalla on se, että Salminen muun muassa välitti tietoa yhden vangin lomajärjestelyistä entiselle Helsingin huumepoliisin päällikölle Jari Aarniolle. Salmista epäiltiin aiemmin virkasalaisuuden ja -velvollisuuden rikkomisesta, mutta häntä vastaan ei nostettu syytettä. Syyttäjä kuitenkin katsoi, ettei ollut asianmukaista viranhoitoa, että Salminen vankeinhoidon virkamiehenä ryhtyi salassa junailemaan kyseisen vangin ja Aarnion yhteisiä asioita.

Nyt Rise on päätynyt siihen, että vaikka Salminen ei saanut syytettä, tämä irtisanotaan. Irtisanomisen perusteena ovat Risen mukaan Salmisen teot, jotka kohdistuvat Rikosseuraamuslaitoksen laissa säädettyihin ydintehtäviin. Risen mukaan irtisanomisen syyt ovat erittäin painavat.

–  Rikosseuraamuslaitos katsoo, että työnantajalla on virkamieslain perusteella erittäin painava syy irtisanoa Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen virastaan, koska Salminen on toiminut virkamiehen käyttäytymisnormien ja esimiesasemansa vastaisesti, työnantaja on menettänyt luottamuksensa häneen ja hänen tekonsa ovat olleet omiaan vaarantamaan yleisen luottamuksen viranomaisen toimintaan, Risen tiedotteessa sanotaan.

Salmisen syytteet Aarnio-oikeudenkäynnissä nurin

Aiemman syyttämättäjättämispäätöksen mukaan Salminen oli vuonna 2016 muun muassa vaikuttanut Aarnion tietolähteenä aiemmin toimineen vangin lomajärjestelyihin, jotta Aarnio ja vanki saattoivat tavata. Hän myös välitti tietoa esimerkiksi vangin lomajärjestelyistä Aarniolle.

Vanki oli mies, joka tuomittiin jo vuonna 2012 tynnyrijutussa yli 12 vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Aarnio itse ei enää vuoden 2016 tietojen antamisen aikaan ollut virassa. Hän oli syytettynä törkeistä huumausainerikoksista, jotka vielä kytkeytyivät kyseisen vangin rikoksiin.

Salmisen yhteistyökuvioita Aarnion kanssa on puitu myös oikeudessa asti. Salminen tuomittiin aikoinaan käräjillä virkasalaisuuden ja virkavelvollisuuden rikkomisista sakkoihin, koska hän oli luovuttanut Aarniolle tämän pyytämiä tietoja. Kyse oli siitä, että Salminen antoi Aarniolle tietoja muun muassa vankien puhelinyhteyksistä, kun Aarnio vielä toimi Helsingin huumepoliisin päällikkönä.

Hovioikeudessa Salmisen syytteet hylättiin kokonaan. Hovioikeus katsoi, että tietojen antamiselle oli tuolloin laillinen peruste.

Samassa oikeudenkäynnissä, jossa hovioikeus hylkäsi Salmisen syytteet, tuomioistuin langetti Aarniolle muun muassa törkeistä huumausainerikoksista kymmenen vuotta vankeutta.

Uutista päivitetty. 

Lue myös:

    Uusimmat