Joka teinin terveysvinkit

Nuorena omaksutut elintavat seuraavat usein mukana koko elämän ajan.

Aloita terveempi elämä juomalla kahdeksan pientä lasia vettä päivässä, neuvoo Wikihow.com. Kehosi puhdistuu, ja aineenvaihduntasi pysyy nopeana. Ota vesipullo mukaasi, kun lähdet kotoa. Naukkaile siitä päivän mittaan.

Älä valvo yömyöhään, vaan pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä. Riittävä uni vähentää stressiä ja pitää sinut valppaana päivän aikana. Nuku vähintään kahdeksan tuntia, äläkä katso kelloa öisin - ethän halua stressata siitä, kauanko vielä saat nukkua?

Omena taskussa

Syö aamiainen. Aamupala antaa kehollesi päivän ensimmäisen polttoaineannoksen, joten nauti ennen kouluun lähtöä esimerkiksi puuroa, munia, muroja tai paahtoleipää. Jos et pysty syömään, juo edes mehua tai syö hedelmä. aamupala pitää sinut kylläisenä, etkä sorru naposteluun.

Valitse lounaalla terveellisiä ateriavaihtoehtoja, joissa on paljon mineraaleja, vitamiineja ja proteiineja. Älä syö roskaruokaa päivittäin: se ei sisällä ravintoaineita, joita kehosi voisi hyödyntää. Jos haluat herkutella, voit vaihtaa hampurilaisaterian ranskalaiset pieneen salaattiin tai juoda limsan sijaan maidon tai veden; tämä onnistuu useimmissa pikaruokaloissa.

On tärkeää syödä hitaasti ja lopettaa, kun on tullut kylläiseksi. Siinä missä nälkä kertoo kehosi tarvitsevan polttoainetta, kylläisyys on sen tapa ilmoittaa, ettei enempää tarvita. Kuuntele kehoasi, ja syö hitaasti, jotta aivosi ehtivät mukaan aterialle ja ovat valmiina lähettämään kylläisyyssignaalin.

Jos lopetat syömisen tuntiessasi kylläisyyden tunteen, kehosi luultavasti pyytää lisää ruokaa muutaman tunnin kuluttua. Tämä on hyvä merkki: se tarkoittaa, että kulutat sen, mitä syöt! Syö pieniä aterioita usein.

Valitse välipalaksi pähkinöitä, rusinoita tai omena. Valitse naposteluun herkkuja, jotka eivät ole täynnä suolaa, sokeria tai rasvaa. Kanna laukussasi omenaa tai pähkinäpussia pikkunälän varalta.

Liikuntaa pelin avulla

Liiku ainakin kolmesti viikossa. Pyöräile, juokse, kävele lenkki. Jos et nauti liikkumisesta yksin, valjasta ystäväsi liikkumaan kanssasi ja raahaamaan sinut ulos silloinkin, kun sinua ei huvita. Voit myös liittyä kuntosalille tai urheilujoukkueeseen, tai käydä uimassa.

Liikkumista varten on nykyisin tehty jopa erilaisia pelejä. Kokeile esimerkiksi Nintendo Wiitä kavereidesi kanssa.

Pidä ryhtisi hyvänä; näin selkäsi ei kipeydy. Erilaiset venytysharjoitukset voivat auttaa ryhdin suoristamisessa.

Muista pestä hampaasi! Tämä voi kuulostaa ala-asteikäisen neuvoilta, mutta hammashygienia on tärkeä osa henkilökohtaista terveydenhuoltoa. Ientulehdus ei ole miellyttävä seuralainen, ja hammaskivikään ei kaunista hymyäsi.

Älä stressaa liikaa syömisistäsi tai liikunnan tarpeestasi. Jokainen ihminen on yksilöllinen, ja riittää, kun teet parhaasi!


Helmi nyt myös Twitterissä, tutustu!

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Wikihow.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat