Mainos

Joka neljäs suomalaistupakoitsija joutuu pian muuttamaan tapojaan

Mentolitupakalle on tulossa lähtö EU:sta. Mentolitupakkaa ei enää muutaman vuoden kuluttua sauhutella Suomessa tai muissakaan EU-maissa, mikäli EU:n terveysministereiden linjaus toteutuu.

Terveysministerit esittivät kokouksessaan Luxemburgissa, että mentoli ja muut makuaineet kielletään tupakkatuotteissa kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen. Syy on se, että niiden katsotaan helpottavan tupakoinnin aloittamista etenkin nuorten ja lasten kohdalla.

Suomessa mentolisavukkeet ovat erityisen suosittuja, sillä joka neljäs tupakoitsija suosii niitä.

– Sanoin tuolla puheenvuorossa jotakuinkin näin, että tästä huolimatta tai siitä johtuen kannatamme tätä kieltoa, sanoi peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.).

– Meillä on tutkimustietoa siitä, että kun aloittaa tupakoinnin, se on helpompaa nimenomaan mentolisavukkeista, mutta samalla myös huomattavasti vaikeampaa lopettaa.

Asiasta päätettiin osana pakettia, jolla yritetään vähentää tupakoinnin terveyshaittoja. Erityisenä huolenaiheena ovat lapset ja nuoret. Euroopan parlamentilla on vielä sanansa sanottavana päätöksistä.

Aski täyttyy varoituksista

Terveysministerit ottivat kantaa myös tupakka-askeissa olevien varoitusten kokoon. Niiden pitää jatkossa peittää 65 prosenttia tupakka-askin pinta-alasta. EU-komissio esitti alun perin vielä reippaampaa 75 prosentin lukua.

Käytännössä askin kylkeen ei enää mahdu varoitusten lisäksi juuri muuta kuin tuotteen nimi.

Jopa 700 000 EU-kansalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti tupakan aiheuttamiin haittoihin. Vaikka niiden ehkäisyä ei kukaan sinänsä vastusta, ovat EU-maat jakautuneet asiassa terveysnäkökohtia korostaviin ja toisaalta tupakan tuottajamaihin.

Jako noudattelee itä-länsi-linjaa. Esimerkiksi Puolalle, Tsekille, Romanialle ja Bulgarialle kyse on vahvasti elinkeino- ja työllisyyskysymyksistä, minkä ne toivat esille myös terveysministereiden keskustelussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.