Mainos

Joka neljäs opettaja haluaa vaihtaa alaa

Yli neljäsosa opettajista on harkinnut ammatin vaihtamista. Kuudennes vaihtaisi heti muuhun työhön, jos vain tilaisuus tulisi. Opettajien innokkuus vaihtaa alaa käy ilmi Koulutuksen tutkimuslaitoksen syksyllä julkaistavasta tutkimuksesta.

Tutkimuksesta selviää, että opettajat kokevat työnsä raskaaksi muun muassa oppilaiden rauhattomuuden vuoksi.

OECD:n raportin mukaan koulukuri on laskenut Suomessa vertailumaista kolmanneksi huonoimmaksi. Taakse jäävät vain Argentiina ja Kreikka.

Suomi on toisaalta menestynyt Pisa-vertailun oppimistuloksissa erinomaisesti.

Tutkimuksen mukaan opettajat kokevat myös jäävänsä vaille tukea. Yli puolet opettajista kertoo, että työpaikalla ei perehdytetä uusia opettajia lähes lainkaan. Ilmiö ei ole uusi.

– Mentorointia pitäisi jatkaa opettajan ensimmäisessä työpaikassa ainakin vuoden verran. Ilman sitä nuori opettaja on hukassa ensimmäisessä työpaikassaan ja nääntyy ennen aikojaan, toteasi opettajan työuran muutoksesta väitellyt Mariikka Almiala Opettaja-lehden jutussavuonna 2008.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on huolissaan siitä, onko opettajan ammatti jatkossa tarpeeksi vetovoimainen. Järjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii, että vastavalmistuneille opettajille pitäisi taata tukihenkilö vähintään ensimmäisen työvuoden ajaksi.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.