Joka kolmas autoilija uskoo moottoriteiden "haamurajoitukseen"

1:03
Näin ohitettava voi viestiä vilkulla ohittajalle.

Suurin sallittu nopeus ei läheskään aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus. Myös moottoritiellä on tarpeen niin vaatiessa alennettava nopeutta.

Turvallisen nopeuden valintaan vaikuttaa nopeusrajoituksen ohella moni muukin asia. Sellaisia ovat esimerkiksi tien kunto, ajokeli, näkyvyys sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä huonoissakin olosuhteissa sellaisena, että ajoneuvon hallinta ja pysäyttäminen onnistuvat turvallisesti.

Nämä seikat pätevät myös moottoritiellä, jossa saa ajaa kovempaa kuin muilla teillä. Turvallinen ajonopeus saattaa olla moottoritielläkin tilanteesta riippuen huomattavasti alle rajoituksen.

Moottoriteillä ei ole mitään haamurajoituksia

Liikenneturvan syksyllä 2019 toteuttamassa kyselyssä lähes joka kolmas (31 %) autoilija oli siinä uskossa, että moottoritiellä ei liikenteen sujuvuuden takia saisi ajaa alle 80 kilometrin tuntinopeudella. Tämä ei Liikenneturvan mukaan pidä paikkaansa.

– Jos tilanne sitä vaatii, on nopeutta alennettava roimastikin – myös moottoritiellä. Liikenteen sujuvuudesta ei tarvitse erikseen huolehtia, kunhan kuljettajat ottavat olosuhteet huomioon ja ajavat ennakoiden, huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.

– Eri asia on toki sitten se, että nykylain mukaan moottoritiellä ei saa kuljettaa ajoneuvoa, jonka suurin sallittu tai rakenteellinen nopeus on enintään 50 kilometriä tunnissa. Kesäkuun alussa voimaan tulevassa uudessa tieliikennelaissa tuo raja on 70 kilometriä tunnissa, Ruutti selventää.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja