Britannia lupasi turvallisuusapua Ruotsille, Johnson allekirjoittaa solidaarisuusjulistuksen tänään myös Suomen kanssa

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan Britannia tulisi hätiin, jos hyökkäyksen kohteeksi joutunut Ruotsi pyytäisi apua.

Johnson ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson allekirjoittivat Ruotsissa aiemmin tänään kahdenvälisen poliittiseksi solidaarisuusjulistukseksi kutsutun asiakirjan, jossa maat lupaavat auttaa tarvittaessa toisiaan.

Ruotsista Suomeen matkaansa jatkava Johnson aikoo allekirjoittaa samansisältöisen solidaarisuusjulistuksen tänään myös Suomen kanssa. Asiasta kertoi Britannian hallitus verkkosivuillaan. Johnson tapaa Helsingissä presidentti Sauli Niinistön ja pitää hänen kanssaan yhteisen lehdistötilaisuuden.

MTV Uutiset Live näyttää lehdistötilaisuuden suorana kello 19.20 alkaen.

Anderssonin mukaan lupaus molemminpuolisesta avun antamisesta on tärkeä, riippumatta siitä, millaisen turvallisuuspoliittisen valinnan Ruotsi tekee. Hallituspuolue sosiaalidemokraattien on määrä kertoa Nato-kantansa sunnuntaina.

–  Olemmeko tämän julistuksen myötä paremmassa turvassa? Vastaus on kyllä, Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Panssariohjus todiste yhteistyön tuloksista

Johnson mainitsi mahdollisina yhteistyön tiivistämisen muotoina muun muassa tiedustelutiedon jakamisen ja puolustusteknologian kehittämisen. Hän suitsutti Ukrainassa tehokkaaksi osoittautunutta NLAW-panssarintorjuntaohjusta, joka on ruotsalais-brittiläisen yhteistyön tulosta.

–  Toteamme (julistuksessa) itsestäänselvyyden. Olemme kaksi demokraattista maata, joka aikovat tukea toisiaan, Johnson sanoi.

Johnson ja Andersson tapasivat Ruotsin pääministerin vapaa-ajan asunnolla Harpsundissa, missä tapaamisen emäntä vei vieraansa myös lyhyelle souturetkelle.

–  Olemme kirjaimellisesti samassa veneessä, Johnson sai tästä aiheen todeta.

Solidaarisuusjulistuksen mukaan Ruotsi ja Britannia jatkavat kahdenvälisiä konsultaatioita turvallisuuskysymyksistä. Yhteistyötä kehitetään ja suunnitellaan säännöllisissä tapaamisissa.

Allekirjoitettu julistus on luonteeltaan poliittinen, eikä sillä ole sopimuksena kansainvälisoikeudellista sitovuutta.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 16.03.

Lue myös:

    Uusimmat