John Hinckley Jr yritti murhata USA:n presidentin 38 vuotta sitten – nyt hän on vapaa mies, jonka elämä rajoittuu kodin ympärille

6:07
Ronald Reaganin murhayrityksestä on kulunut 38 vuotta. Reagan kuoli vuonna 2004.

John Hinckley Jr. yritti ampua Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin 38 vuotta sitten. Tänä päivänä Hinckley Jr. on vapaa mies.

Maaliskuun 30. päivänä vuonna 1981 John Hinckley Jr. yritti tehdä vaikutuksen näyttelijä Jodie Fosteriin.

Hinckley Jr. oli korviaan myöten rakastunut näyttelijä Jodie Fosteriin. Foster näytteli naispääroolia Martin Scorsesen ohjaamassa Taksikuski-elokuvassa (1976), jossa yksi henkilöhahmoista suunnittelee presidenttiehdokkaan surmaamista.

John Hinckley Jr. oli katsonut elokuvan toistuvasti ja halusi saada Jodie Fosterin huomion. Mies päätti murhata Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin kuvitellen pääsevänsä historiaan jääneenä henkilönä todennäköisemmin kuuluisan näyttelijättären suosioon.

Lopulta Hinckley Jr. toteutti aikeensa pääkaupunki Washington D.C.:ssä ampuen kuusi laukausta, joista yksi kimposi presidentti Reagania rintakehään haavoittaen häntä.

Myös poliisi Thomas Delahanty, salaisen palvelun agentti Tim McCarthy ja Reaganin lehdistöavustaja James Brady haavoittuivat hyökkäyksessä. 

John Hinckley Jr. sai teostaan useita syytteitä, mutta hänet todettiin psyykkisesti sairaaksi ja syyntakeettomaksi. Hän pääsi pois psykiatrisesta sairaalasta vuonna 2016.

Hinckley Jr. elää nykyään äitinsä ja veljensä kanssa Williamsburgissa Virginian osavaltiossa.

Hän työskentelee muun muassa äitinsä ja veljensä autonkuljettajana eikä saa poistua 120 kilometriä kauemmaksi kotoa ja saa käyttää internetiä vain rajoitetusti ja valvotusti.

Katso artikkelin alussa CNN:n videolta, mitä muuta John Hinckley Jr.:lle kuuluu tänä päivänä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja