Joe Biden joutuu kohtamaan omat puheensa kiusallisen skandaalin takia – "Erittäin noloa"

Joe Biden joutuu kohtamaan omat puheensa kiusallisen skandaalin takia –"Erittäin noloa" 2:51
Katso video: Hallintonsa eettisyyttä korostanut Joe Biden on löytänyt itsensä erittäin kiusallisesta tilanteesta.

Erikoissyyttäjän nimittäminen ja koko asiakirjalöytöjupakka tulevat aiheuttamaan päänvaivaa istuvalle presidentille lähiviikkoina ja -kuukausina, arvioi MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Asiakirjalöytöjä tutkimaan on nimitetty erikoissyyttäjä. Hänen tehtävänsä on selvittää, miten salaiset asiakirjat päätyivät vääriin paikkoihin.

Vielä ei tiedetä, millaisia seurauksia jupakasta tulee koitumaan presidentti Joe Bidenille. Varmaa kuitenkin on, että hänen maineensa kokee kolauksen.

– Joka tapauksessa tämä on tälläkin hetkellä erittäin kiusallista ja erittäin noloa Bidenille, koska hän on arvostellut erittäin kovasanaisesti presidentti Trumpia siitä, että hänen Floridan-kodistaan löytyi salaisia asiakirjoja, Karppinen sanoo.

Tietämättömyys, muutto, vähäpätöisyys...

Biden on toistaiseksi puolustautunut tietämättömyydellä. Hän ei omien sanojensa mukaan ole tiennyt asiakirjojen olevan siellä, mistä niitä on löytynyt. Valkoinen talo pitää mahdollisena, että niitä on päätynyt vääriin paikkoihin muuton mukana.

Demokraattien mukaan Bidenin asiakirjalöydöt eivät ole lähimainkaan yhtä vakava asia kuin Donald Trumpin jäljiltä tehdyt löydöt.

Ex-presidentti Trumpin hallusta on löytynyt noin 11 000 turvallisuusluokiteltua asiakirjaa, joista osa on korkean turvaluokituksen dokumentteja. Bidenin jäljiltä ei ole vastaavan turvatason asiakirjoja löytynyt, ja määräkin on murto-osa verrattuna Trumpiin.

Trump iski heti

Bidenin asiakirjat ovat silti herkullinen käänne Trumpille, joka kuittailikin heti istuvalle presidentille.

– Milloin FBI ratsaa Joe Bidenin monet kodit, ehkä jopa Valkoisen talon? Turvaluokitusta ei taatusti ollut poistettu näistä, Trump naljaili Bidenille Truth Social -sosiaalisen median alustallaan maanantaina.

Yhdysvalloissa ihmetellään nyt myös Biden-löydön julkitulon ajankohtaa. Ensimmäinen erä asiakirjoja löytyi jo marraskuussa ennen Yhdysvalloissa käytyjä välivaaleja.

– Republikaaneissa nyt vihjaillaan, että viranomaiset olisivat myös tässä jotenkin mukana, sanoo Karppinen.

– He haluavat tutkia nyt myös viranomaisten toimet.

Lue myös:

    Uusimmat