Mainos

Jobs perusti Applen suomalaisamerikkalaisen Markkulan avulla

Yöllä Suomen aikaa menehtynyt Steve Jobs perusti Applen Steve Wozniakin kanssa Jobsin vanhempien autotallissa, kertoo perinteinen tarina.

Wozniak on mies, joka suunnitteli Applen ensimmäisen koneen vuonna 1976. Wozniakille itse suunniteltu tietokone oli vain kiva laite, jota esitellä nörttikavereille. Jobs sen sijaan näki koneen kaupallisen potentiaalin.

Uusi yritys tarvitsi kuitenkin kipeästi pääomaa. Jobs lähti hakemaan yritykselle rahoitusta Piilaaksosta.

– Emme tienneet mitä teimme, mutta olimme hyviä tarkkailijoita ja opimme nopeasti.

Ensin he kokeilivat Don Valentinea, sijoittajaa, joka siihen aikaan laittoi mielellään rahaa uusiin firmoihin. Kun Valentine tuli tarkastamaan uutta tietokonetta, Jobs esiintyi leikatuissa farkuissa, sandaaleissa, hänellä oli olkapäille ulottuvat hiukset ja suippoparta. Valentine kysyi myöhemmin ystävältään, joka oli suositellut Jobsia, "miksi lähetit minulle tämän ihmiskunnan kapinallisen?"

Valentine mainitsi Applen Armas Clifford "Mike" Markkulalle, joka oli tehnyt miljoonansa Intelin markkinointipäällikkönä saamillaan osakeoptioilla 70-luvun alussa ja jäänyt eläkkeelle 32-vuotiaana. Markkulalla on suomalaiset sukujuuret.

Markkula innostui Jobsin ja Wozniakin uusista ideoista. Hän tarjosi Applelle 250 000 dollaria ja oman asiantuntemuksensa. 80 000 niistä laitettaisiin firman pääomaan ja 170 000 dollaria olisi henkilökohtainen laina.

Jobs ja Wozniak tekivät Markkulasta tasaveroisen partnerin. Markkula auttoi Applea perustamaan luottotilin Bank of Americaan ja taivutteli kaksi riskisijoitusfirmaa laittamaan rahaa Appleen. Wozniak on joskus sanonut, että Applen menestys on enemmän Markkulan kuin hänen ansiotaan, vaikka Wozniak suunnitteli yksin Applen kaksi ensimmäistä tietokonetta.

Markkulan tulosta lähtien Apple teki vuosia kaiken oikein. Prototyyppikoneesta tehtiin parempi versio, Apple II. Jobs vaati, että raskaan metallin asemesta tietokoneen kuorissa käytettäisiin muovia. He kirjoittivat itse yksinkertaiset ohjeet, jotta käyttäjien olisi helppo aloittaa koneiden käyttö. Myynti kasvoi räjähdysmäisesti: vuonna 1977 se oli 2,7 miljoonaa dollaria, vuonna 1980 jo 200 miljoonaa. Jobs ja Wozniak olivat nopeasti hekin miljonäärejä.

Markkula toi Appleen sen ensimmäisen toimitusjohtajan Michael Scottin ja otti hänen jälkeensä tehtävän itse vuosiksi 1981-83. Markkula oli myös siunaamassa Jobsin potkuja 80-luvun puolivälissä. Vuonna 1993 Markkula puolestaan antoi potkut John Sculleylle, miehelle joka oli aiemmin savustanut Jobsin ulos omasta firmastaan. Hallituksen puheenjohtajana Markkula toimi 1985-1997, aina Steve Jobsin paluuseen saakka.

Jutun lähteenä käytettiin Time-lehden vuoden 1982 artikkelia "The Seeds of Success"

Katso Alex Niemisen haastattelu (Kymmenen uutiset 6.10.2011)

Katso Teresa Meriläisen juttu (Seitsemän uutiset 6.10.2011)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.