Mainos

Jo lähes kolme miljoonaa vaatii Britanniaan uutta äänestystä

Britanniassa kansalaisaloite uudesta brexit-äänestyksestä on kerännyt jo lähes kolme miljoonaa allekirjoitusta. 

Allekirjoittajien mielestä äänestämiseen pitäisi antaa toinen mahdollisuus, jos ei- tai kyllä-puoli saa alle 60 prosenttia äänistä tai äänestysprosentti jää alle 75:een.

Britit äänestivät EU-eron puolesta torstaina prosentein 52-48. Äänestysprosentti oli 72,2.

Hallituksen verkkosivulla tehdystä aloitteesta voidaan keskustella parlamentissa, jos se kerää vähintään satatuhatta kannattajaa. Allekirjoitusten aitoudesta ei ole varmuutta, sillä henkilöyksiä ei varmisteta. Aloitteista vastaava komitea pitää seuraavan kokouksensa tiistaina.

EU-kansanäänestyksiä on uusittu ennenkin. Esimerkiksi Irlanti äänesti Lissabonin sopimuksesta toistamiseen vuonna 2009. Äänestys voitiin järjestää uudelleen, kun Irlanti sai takuut siitä, ettei sopimus puutu muun muassa aborttilainsäädäntöön

Britannian hallitus voisi vedota siihen, että kampanjoinnin aikana kansaa johdettiin harhaan, jos äänestys haluttaisiin uusia. Itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja Nigel Farage on myöntänyt yhden keskeisen faktavirheen Vote Leave -kampanjassa. Väitteen mukaan Britannian kansallisille terveyspalveluille voitaisiin siirtää 350 miljoonaa puntaa lisää rahaa viikossa EU-eron jälkeen.

Monia erilaisia vaihtoehtoja

Päätös uudesta kansanäänestyksestä olisi kovan poliittisen harkinnan ja väännön takana.

– Se voi vaikuttaa, jos nämä haittapuolet alkavat näkyä massiivisesti, pohtii ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen (kok.).

Painetta tulee muun muassa Skotlannin mahdollisesta itsenäistymisestä. Lisäksi Pohjois-Irlannissa syntyneet britit hakevat nyt Irlannin passia, Salolainen sanoo.

Mikä merkitys kansalaisaloitteella lopulta on?

– Onhan sillä tietysti suuri merkitys, jos ei muuta niin psykologisesti.

Hän ei sulje pois sitä, että EU-erosta todella järjestettäisiin toinen kansanäänestys.

– En sulje sitä kokonaan pois, enkä sulje sitäkään kokonaan pois, että jokin uusi hallitus päättäisi, ettei se jätäkään hakemusta erosta. En sulje pois niitä, mutta en sano, että niin käy, Salolainen muotoilee.

– Ei ole mahdotonta, että tulee uudet vaalitkin. Joka tapauksessa tässä on monia erilaisia vaihtoehtoja. En lähde ennustamaan, mitä tapahtuu.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.