Jo kaksi Aleksei Navalnyin myrkytyksen aikaisesta tilasta tietänyttä lääkäriä on kuollut – yhden katoaminen ihmetytti

Hurjasti laihtunut Aleksei Navalnyi nähtiin julkisuudessa nälkälakon jälkeen – viimeksi painanut näin vähän lukiossa 0:45
Video: Hurjasti laihtunut Aleksei Navalnyi nähtiin julkisuudessa nälkälakon jälkeen – viimeksi painanut näin vähän lukiossa.

Venäläistä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia Omskin sairaalassa hoitaneista lääkäreistä jo kaksi on kuollut viime kuukausien aikana. Lisäksi yksi heistä katosi toukokuussa, mutta löydettiin hyväkuntoisena. 

Siperian Omskin alueen kaupunginsairaalan johtavana lääkärinä työskennellyt, ja sittemmin alueen terveysministeriksi noussut Aleksandr Murahovski ilmoitettiin kadonneeksi lauantaina, mutta löydettiin "normaalissa kunnossa" maanantaina. Viimeinen havainto miehestä tehtiin perjantaina poistumassa mönkijällä metsästysmajalta.   

Murahovski hoiti oppositiojohtajaa tämän viimevuotisen myrkytyksen jälkeen. Mies nousi kansainväliseen valokeilaan väittäessään, ettei Navalnyia oltu myrkytetty, vaan hänen vakavat oireensa johtuivat aineenvaihduntahäiriöstä. 

Väite kumottiin myöhemmin useiden maiden lääketieteellisissä laboratorioissa, kun Navalnyin vahvistettiin tulleen myrkytetyksi novitshok-hermomyrkyllä. 

Vaikka Murahovski lopulta löytyikin, on Navalnyia hoitaneiden lääkäreiden ympärillä liikkunut spekulaatioita yllättävistä kuolemista, sillä jo kaksi heistä on kuollut viime elokuisen myrkytyksen jälkeen. 

"Emme voi sulkea pois henkirikoksen mahdollisuutta"

Helmikuussa uutisoitiin Navalnyin lääkinnällisestä koomasta vastanneen 55-vuotiaan lääkäri Sergei Maksimishin kuolemasta. Hänen kerrottiin kuolleen sydänkohtaukseen.

Navalnyin henkilöstöpäällikkö Leonid Volkov on vahvistanut Maksimishin osuuden Navalnyin hoidossa. 

– Hän tiesi Aleksein kunnosta enemmän kuin kukaan muu, joten emme voi sulkea pois henkirikoksen mahdollisuutta, hän totesi CNN:lle.

– Toisaalta Venäjän terveydenhoitojärjestelmä on hyvin huono, eikä ole mitenkään harvinaista, että Maksimishin ikäinen mies kuolee. En usko, että hänen kuolemaansa tutkitaan, Volkov sanoi tuolloin.

CNN ei onnistunut saamaan miehen kuolinsyystä lisätietoja. Terveysministeri Murahovski kommentoi kuitenkin tuolloin Maksimishin kuolemaa ja totesi, että mies oli työskennellyt sairaalassa jo 28 vuotta ja pelastanut tuhansia ihmishenkiä. 

– Jäämme kaipaamaan lääkäri Maksimishinia. Hän lähti liian aikaisin ja siitä syystä menetyksen tuska on erityisen karvas, Murahovski totesi tiedotteessa. 

Maaliskuussa taas kuoli toinen sairaalan johtavista lääkäreistä, 63-vuotias Rustam Agishev, jonka osuudesta Navalnyin hoitoon ei ole varmuutta. Agishevin kerrottiin kuolleen aivoverenkierron häiriöön. 

Sairaalasta siirrytty muualle töihin

Omskin sairaalan henkilökuntaa on myös vaihtunut Navalnyin käynnin jälkeen. Lokakuussa sairaalan apulaislääkäri Anatoly Kalinichenko irtisanoutui tehtävistään ja siirtyi yksityiselle lääkäriasemalle. Siirron syyksi hän kertoi ”rakkauden kirurgiaa kohtaan”.

Kalinichenko oli ensimmäisiä lääkäreitä, jotka hoitivat Navalnyia hänen saapuessaan sairaalaan elokuussa 2020. Kalinichenko vastasi Navalnyin hoidosta ja oli yhteydessä myös saksalaisten lääkäreiden kanssa, kunnes julkisuudessa tilanteen otti haltuun Murahovski.

Kalinichenko ei heti alkuun sulkenut pois Navalnyin myrkytyksen mahdollisuutta, mutta Murahovskin siirryttyä vetovastuuseen diagnoosi vaihdettiin aineenvaihduntahäiriöön. Hän onnistui myös viivyttämään kahdella päivällä oppositiojohtajan siirtämistä berliiniläiseen sairaalaan vedoten Navalnyin huonoon kuntoon ja lentokyvyttömyyteen. Myöhemmin Murahovski nimitettiin yllättäen Omskin alueen terveysministeriksi. 

Oheiseen tviittiin on kerätty kaikkien Navalnyia hoitaneiden ja tässä jutussa mainittujen lääkäreiden kuvat. 

Jos tviitti ei näy, näet sen täältä.

Venäjä: Navalnyi kärsi kroonisesta haimatulehduksesta

Venäjä on kertonut virallisena versiona, että Navalnyin sairastuminen johtui kroonisesta haimatulehduksesta. Myrkytystä Venäjä ei edelleenkään tunnusta.

Navalnyi taas syyttää myrkytyksestään Venäjän hallintoa. Navalnyin palattua Venäjälle tammikuussa hänet vangittiin ja tuomittiin reilun kahden ja puolen vuoden vankeuteen vanhoista petossyytteistä, joita Navalnyi pitää poliittisina.

Navalnyin henki oli jälleen vaarassa huhtikuussa pitkään jatkuneen syömälakon ja lääkärinhoidon epäämisen vuoksi. Navalnyi lopetti syömälakkonsa saatuaan tavata lääkärin.

Uutinen päivitetty 10.5. klo. 13:03 Murahovskin löytymisellä sekä otsikkoon että leipätekstiin. 

Lue myös:

    Uusimmat