Mainos

JHL: Kaikkien uuden yhtiön työntekijöiden palkat laskevat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL uhkaa järjestää huomenna Helsingissä työnseisauksen, jos Helsingin kaupunginhallitus ei tänään peru Palmian pilkkomista ja osittaista yhtiöittämistä.

Jos mielenilmaus toteutuu, pysäyttää se huomenna Helsingin raitio- ja metroliikenteen. Lisäksi se vaikuttaa esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruoka- ja siivouspalveluihin.

JHL:n mukaan yhtiöittäminen tarkoittaa palkka-alea kaikille yhtiön työntekijöille.

Palmian yhtiöittämispäätös koskee kilpailun osalta ensimmäiseksi ruokapalveluita. 2020-luvun alussa kiinteistö-, siivous, ja turvapalvelut tulevat vaiheittain kokonaan kilpailutuksen piiriin jo aiemmin kilpailuun osallistuvan catering-sektorin lisäksi.

– Huolena on se, että miten kaupungin yhtiö pärjää kilpailussa. Mutta jos kaupunki häviää kilpailun, on sovittu, että yhtiön työntekijät otetaan kilpailun voittaneen yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Eli nykyisillä työntekijöillä palkat ja edut säilyisivät samoina, mutta uusilla työntekijöillä ne olisivat heikommat, koska kaikilla kaupungin kilpailijoilla on palvelualojen työehtosopimus käytössä, sanoo kaupunginhallituksen jäsen, vihreiden Tuuli Kousa.

JHL-liitossa näkemystä pidetään kovin suppeana. Liiton johdon mukaan yhtiöittäminen heikentää kaikkien yhtiön työntekijöiden asemaa.

– Selvitysraporttiin on kirjattu niin, että uuden yhtiön koko henkilöstön työehtosopimukset muuttuvat palvelualojen työehtosopimuksen piiriin, kun kunta-alan työehtosopimus päättyy vuoden 2017 alussa. Matalapalkkaihmisten palkkoja heikennetään näin entisestään, sanoo Helsingin JHL:n puheenjohtaja Merja Ruotsalainen.

Ruotsalaisen mukaan tätä tietoa on pimitetty kuntapoliitikoilta.

– Päättäjille on myyty se tieto, että yhtiöittämispäätöksen yhteydessä ei päätetä työehtosopimuksista, vaan niistä päätetään myöhemmin. Mutta se on kyllä linjattu kaupunkistrategiassa. Siellä sanotaan, että kun siirrytään kilpaileville markkinoille, seurataan markkinoilla olevien yritysten työehtosopimuksia, päättää Ruotsalainen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.