Ammattiliitto epäilee laajaa sosiaalityöntekijöiden palkkakartellia – työnantajan mukaan tarkoituksena on estää "läksiäislahjat"

Ammattijärjestö Talentia on kertonut aiemmin epäilevänsä, että Itä-Uudenmaan kuntien keskinäisissä sopimuksissa sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden palkoista voisi olla kyseessä palkkakartelli.

Talentia kertoo nyt, että sen saamien tietojen mukaan mahdollinen palkkakartelli koskee ainakin myös Pohjois-Savoa. Taustalla kerrotaan olevan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajan KT:n ohjeistus, jonka mukaan kuntien tulisi pidättäytyä tasakorotuksenomaisista harkinnanvaraisista palkankorotuksista, jotka voivat nostaa kustannuksia hyvinvointialueilla.

– Pahoin pelkäämme, että tässä näkyy nyt vain jäävuoren huippu, sillä suositus on oletettavasti lähtenyt kaikille 21 hyvinvointialueelle, kirjoittaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio tiedotteessa.

Kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa oleva sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen henkilöstö siirtyy hyvinvointialueiden palvelukseen vuonna 2023. Tässä yhteydessä tehdään palkkojen harmonisointi, josta syntyy kustannuksia arviolta satoja miljoonia euroja.

Työnantaja: Ohjeistuksen tarkoituksena estää ylilyöntejä

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien mukaan ohjeistuksella tarkoitetaan sitä, että irtiottoja tai ylilyöntejä ei saa tapahtua ennen työnantajan vaihtumista hyvinvointialueeksi.

– Olemme kantaneet huolta vanhoista kokemuksista sote-kuntayhtymiä perustettaessa, että joku pienempi kunta on ikään kuin läksiäislahjana tasokorottanut henkilöstön palkkoja, kun he eivät joudu niitä itse enää maksamaan, sanoo KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas MTV Uutisille.

Hän sanoo, että kunta voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi hyvinvointialuetta kohtaan, jos holtittomiin korotuksiin lähdetään. Nybondas-Kangas sanoo, että sellaista ohjeistusta ei ole, että harkinnanvaraisista palkankorotuksista pitäisi pidättäytyä täysin.

Hänen mukaansa Itä-Uudenmaan tapauksessa vaikuttaa olevan kyse jonkinlaisesta väärinymmärryksestä.

– Jos palkkakartellilla tarkoitetaan sitä, että on sovittu että maksetaan useassa kunnassa samaa palkkaa, niin sellaista tietoa meillä ei ainakaan Itä-Uudenmaan osalta itsellä ole, sanoo Nybondas-Kangas.

Porvoon kaupunki tiedotti eilen, että se päättää itsenäisesti omista palkkajärjestelmistään eikä pyri vaikuttamaan muiden työnantajien palkkajärjestelmiin. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien Nybondas-Kangas sanoo, että Pohjois-Savon tapauksesta hänellä ei ole vielä tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat