Mainos

Jatkosodan viimeinen asekätkijä

Jatkosodan viimeinen asekätkijä Antero Aakkula kuoli eilen 9.12. Colorado Springsissä. Hän oli kuollessaan 97-vuotias.

Antero Aakkula oli viimeinen niin sanotuista "Marttisen miehistä", jotka 1945 asekätkennän paljastuessa siirtyivät vankilatuomion alta Ruotsiin ja sitten USA:han.

1909 Kangasalla syntyneen Aakkulan elämä oli sotien sävyttämä. Hän valmistui kadettikurssilta -36, soti Talvi- ja Jatkosodassa ja toimi YE-upseerina Lahden sotilaspiirissä ennen nopeaa lähtöään heinäkuussa 1945.

Syyskuussa -48 Aakkula astui kersanttina Yhdysvaltain armeijan palvelukseen Fort Dixin varuskunnassa, New Jerseyssa. Aakkula työskenteli maavoimien arktisen koulutuksen kehittäjänä ilmeisen menestyksekkäästi, koska kolmessa vuodessa hän oli taas majuri.

Aakkula toimi mm. opettajana sotakorkeakoulussa Kansasissa, tiedustelutoimiston päällikkönä Saksassa ja Vietnamissa tiedusteluyksikössä 67-68. Lokakuussa 1968 hän jäi eläkkeelle everstiluutnattina.

Tiedon Aakkulan kuolemasta välittänyt, Aakkulasta kirjankin kirjoittanut Tepa Härönoja kirjoitti emailinsa lopuksi: "Hän oli todellinen herrasmies. Vieraat lähtiessaan hänen luotaan usein kommentoivat: They don’t make men like Andy anymore!”

Miksi tällainen nekro tässä blogissa? Aakkula oli vuosia sitten kuolleen isoäitini serkku.

En koskaan tavannut Antero Aakkulaa.

Aakkulan päiväkirjamerkintöihin perustuva elämänkerta on korkealla joululomalukemiston listalla. Onneksi sellainen on olemassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.