Mainos

Järvivesi harvinaisen viileää: Kesäkuu oli vesillä laajalti 2000-luvun kylmin

Alkukesä ei ole suosinut luonnonvesissä pulikointia.

Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan järvivesien lämpötilat eivät ylittäneet kesäkuussa yhdelläkään virallisella mittauspisteellä 20 asteen rajaa. Useilla havaintopaikoilla mitattiin 2000-luvun kylmin kesäkuu.

Juhannuksen tienoilla vedet lämpenivät hetkellisesti keskimääräisen tuntumaan tai jopa sen yli, mutta viilenivät taas uudelleen. Kesäkuun lopussa pintavesien lämpötilat olivat Syken mukaan maan etelä- ja keskiosassa 16–19 astetta ja Pohjois-Suomessa pääosin 12–16 astetta.

Kesäkuun runsaiden sateiden takia vesistöjen pinnat ovat nyt monin paikoin korkealla etenkin Järvi-Suomessa. Esimerkiksi Saimaan, Päijänteen ja Oulujärven vedenkorkeudet ovat useita kymmeniä senttejä ajankohdan keskitason yläpuolella.

Lännessä harvinaisen viileää

Kesäkuu oli harvinaisen viileä vain lännessä, ilmenee Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Niiden mukaan kesäkuu oli suuressa osassa maata 1–2 astetta tavanomaista viileämpi. Päättynyttä kuukautta voi luonnehtia harvinaisen viileäksi lähinnä Pirkanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella.

Kuukauden ylin lämpötila mitattiin sen ainoana hellepäivänä viime maanantaina, jolloin lämpötila kipusi Varkaudessa ja Mikkelissä 25,4 asteeseen.

Alimmillaan mittarin lukema kävi -3,5 asteessa Saana-tunturissa kesäkuun puolivälin tietämillä.

Nyt osaan Suomea ennustetaan hellettä. Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.