Järvitaimen päihitti voimantuotannon Nurmeksessa – vesivoimalaitos puretaan ensimmäistä kertaa ilman korvauksia

1:59
Seitsemän Uutiset kertoi aiheesta.

Suomessa otetaan uusi askel vesivoiman alasajossa, kun Pohjois-Karjalan Sähkö purkaa Nurmeksessa lähes 100 vuotta toimineen vesivoimalaitoksen korvauksetta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toivoo muiden yhtiön seuraavan esimerkkiä.

Louhikosken voimalaitos on pieni, mutta siitä tulee virstanpylväs voimantuotannossa. Laitos puretaan Pielisen järvitaimenen pelastamiseksi ja samalla jokialue palautuu virkistyskäyttöön.

Tähän saakka voimayhtiöt ovat vaatineet korvauksia tuotantotappioista. Päätös on periaatteellisesti merkittävä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on tyytyväinen, kun korvauksiin ei pala veronmaksajien rahaa. Hän myöntää, että korvauksetta purkaminen voi niin sanotusti avata Pandoran lippaan.

– Kyllä sekin on mahdollista ja toivon myös, että niin tapahtuu, Leppä sanoo.

Nurmeksessa arvioitiin, että maakunnallisen sähköyhtiön rohkea päätös tulee muille voimayhtiöille yllätyksenä.

– Jokainen tekee omat päätöksensä, mutta meidän strategian mukaisesti tämä on mahtava päätös. Toivottavasti muutkin seuraa, liiketoimintajohtaja Jari von Becker Pohjois-Karjalan Sähkösta sanoo.

Monet isot voimayhtiöt ovat nihkeitä jo kalaportaiden rakentamiselle, saati vesivoiman purkamiselle, puhumattakaan että siitä ei maksettaisi korvauksia. Päätös oli kipeä myös  Pohjois-Karjalassa.

– Meillä on 11 voimalaitosta. Yhdestä luopuminen ei ole helppo päätös, von Becker sanoo.

Vesivoimalaitoksiin kohdistuu monenlaisia paineita. Pohjois-Suomessa aluehallintovirasto määrittelee uusia kalatalousvelvoitteita Kemijoen vesistössä. Vesilain uudistus lupaa myös kiristyksiä, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Arvioimme sitten nollavelvoitelaitosten osalta myöskin näitä vaelluskalavelvoitteiden sisällyttämistä siihen, että kyllä tämän suuntaisia toimenpiteitä on.

Voimalaitoksen purkamisen jälkeen Saramojoesta uskotaan tulevan lohijoki.

– Tässä on suuri putouskorkeus: 115 metriä Pielisen pinnasta Saramojoen latvoille näiden jokireittien latvoille. Reitillä on paljon virta- ja koskialueita – kyllä tämä reitti on  merkittävä. Koko reitti  on yli 100 kilometriä pitkä, sanoo Projektipäällikkö Niilo Valkonen Future Missionsista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja