Järkyttäviä lukuja: Täällä asuvat Suomen maksuhäiriöisimmät!

Suomen Asiakastieto Oy:n tuore tutkimus paljastaa, että maksuhäiriöriski eri asuinalueilla vaihtelee huomattavasti. Esimerkiksi Helsingin Jakomäessä maksuhäiriöisiä on lähes viidennes täysi-ikäisistä asukkaista, kun taas Espoon Friisilässä vastaava luku on vain hieman reilun prosentin.

Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut jatkuvasti ja tällä hetkellä 7,9 % suomalaisista aikuisista on maksuhäiriömerkintä. Asuinalueittain tarkasteltuna maksuhäiriöisten määrä vaihtelee kuitenkin selvästi.

Ytteressessä (Pohjanmaa), Friisilässä (Espoo) ja Vanhalinnassa (Lieto) maksuhäiriöisten osuus on alle 2 % alueiden asukkaista. Suurin maksuhäiriöisten osuus on taas Hovinsaaressa (Kotka), Pansio-Pernossa (Turku) sekä Katumassa (Hämeenlinna), joissa yli viidenneksellä alueen asukkaista on maksuhäiriömerkintöjä.

Alueellisilla eroilla useita selittäviä tekijöitä

Asuinalueiden voimakas eriytyminen maksuvaikeuksien suhteen on monen muuttajan summa. Asuinalueiden väliset erot asukasrakenteessa ovat selviä esimerkiksi tulotason, koulutustason, työttömyyden sekä asuntokannan osalta. Nämä ovat Asiakastiedon tutkimusten mukaan vaikuttavia tekijöitä maksuvaikeuksien taustalla.

– Maksuvaikeudet ovat vähäisempiä pientalo- ja omistusasuntovaltaisilla alueilla, missä sekä tulo- että koulutustaso ovat keskimääräistä korkeampia. Mielestäni on kuitenkin huolestuttavaa, että taloudelliset ongelmat kasaantuvat tietyille asuinalueille, Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivula toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja