Viisi ihmistä on kuollut ja kahdeksan on kateissa Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen jäljiltä

1:13
Turistiryhmät tallentuivat livekameraan juuri ennen purkausta.

Uudessa-Seelannissa White Islandin tulivuorenpurkauksen alle jääneitä ei enää tänä iltana Suomen aikaa uskottu löydettävän elossa.

Poliisin mukaan saarella oli purkauksen tapahtuessa vierailemassa 47 ihmistä, ja heistä noin puolet onnistuttiin evakuoimaan.

Tulivuori purkautui aamuyöllä Suomen aikaa eli noin kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa.

Viiden pelastetun on tänään vahvistettu kuolleen saamiinsa vammoihin.

31 eriasteisia vammoja saanutta on yhä sairaalahoidossa New Zealand Heraldin tietojen mukaan.

Pelastustöitä viivästyttivät vaaralliset olosuhteet, sillä tulivuori olisi voinut purkautua uudelleen. Illan tullen etsintöjä haittasi myös pimeys. Eloonjääneitä yritettiin paikantaa muun muassa lentokoneesta, mutta merkkejä selviytyneistä ei ollut. Etsintöjä oli määrä jatkaa heti aamun valjettua.

Uhrien joukossa oli todennäköisesti sekä uusiseelantilaisia että ulkomaalaisia turisteja. Australialaisviranomaiset arvioivat maanantaina, että suuri osa kateissa olevista on australialaisia.

Katso kuvat ryhmän viimeisistä hetkistä yllä olevalta videolta.

Matkailijaryhmä käveli kraatterissa hetkeä ennen purkausta

Erityisesti huolta on herättänyt matkailijoiden ryhmä, jonka nähtiin kävelevän kraatterissa hetkeä ennen purkausta. Tulivuoresta suoraa videokuvaa lähettävien kameroiden mukaan vajaan kymmenen ihmisen nähtiin kävelevän kraatterissa ennen kuin kuva pimeni.

Paikallisen laskuvarjohyppyjä tarjoavan yrityksen johtaja Guillaume Calmelet kertoi nähneensä purkauksen, kun hän oli viemässä asiakkaitaan tandemhypylle.

– Kun laskuvarjo aukeni, näimme suuren pilven, jollaista emme ole koskaan nähneet aiemmin, hän sanoi.

White Island tunnetaan myös nimellä Whakaari, ja se sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen Uuden-Seelannin Pohjoissaaren rannikolta. Vuosittain tulivuorella vierailee 10 000 matkailijaa.

White Island on Uuden-Seelannin aktiivisin tulivuori. BBC:n mukaan geologisia vaaroja seuraava verkkosivu oli varoittanut viime viikolla, että tulivuoren purkautuminen näyttää tavallista todennäköisemmältä, mutta suoraa vaaraa turisteille ei uskottu olevan.

Uutista päivitetty viimeisimmillä tiedoilla 9.12.2019 kello 18:57.

Päivitys 20.56: Loukkaantuneiden ja kuolleiden määrä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja