Järkyttävä huijaus paljastui: Nuori nainen uskotteli kukistaneensa syövän ruokavalionsa avulla

Australialainen hyvinvointibloggaaja Belle Gibson väitti kukistaneensa parantumattoman syövän ainoastaan terveysruokien ja elämäntyylinsä avulla – ja sai tuhansia ja taas tuhansia seuraajia, miljoonia tykkäyksiä, mainetta ja mammonaa, herättäen innostusta ja toivoa. Nyt nuori nainen paljasti koko maailmalle, että kaikki tämä olikin pelkkää valhetta.

”Hyvä iho. Vakava. Naiivi. Kun Belle Gibsons puhuu, hän itkee ja takeltelee sanoissaan. Hän välttelee intohimoisesti gluteenia, maitotuotteita ja kahvia, mutta ei ymmärrä miten syöpä oikein käyttäytyy. Kaikki tämä herättää kysymyksen: onko tämä nuori nainen todella kykeneväinen suunnittelemaan yhden kaikkien aikojen suurimmista huijauksista lähihistoriassamme?”

Näin alkaa Belle Gibsonia käsittelevä haastattelu Australian Women's Weekly-lehdessä.

23-vuotias yhden lapsen äiti Belle Gibson Australiasta väitti sairastuneensa aivosyöpään ja saaneensa lääkäreiltä ainoastaan pari kuukautta elinaikaa. Toukokuussa 2013 hän ilmoitti sosiaalisessa mediassa ilouutisen: hän oli parantunut kuin ihmeen kaupalla, vieläpä ainoastaan terveysruokien ja vaihtoehtoisen hoitojen avulla, ilman lääkkeitä. Ja niinpä miljoonat ihmiset alkoivat seurata hänen uskomatonta tarinaansa.

Terveysaiheista blogia pitäneestä Gibsonista tuli oikea ilmiö sosiaalisessa mediassa, ja hänen "terveysruoka"bisneksensä lähti kukoistamaan. Häntä hehkutettiin myös vuoden inspiroivammaksi ihmiseksi.

”Ihmeparantumisen kokenut” elämäntapa-yrittäjä nappasikin itselleen julkaisusopimuksen The Whole Pantry -nimeä kantavasta kirjasta, jossa olisi ohjeita sairauksista paranemiseen ruokavalion avulla. Hän myös perusti saman nimisen reseptisovelluksen, jota on ladattu peräti 300 000 kertaa: kyseinen elämäntapasovellus myös palkittiin monesti.

Mutta sitten tarina alkoi toden teolla rakoilla.

Kohupaljastus: "Mikään siitä ei ole totta"

Ystävät alkoivat kyseenalaistaa Gibsonin tarinoita jo vuosia sitten, asiantuntijoista puhumattakaan.

Gibson ei suostunut antamaan sairaskertomuksiaan medialle nähtäväksi, vaan alkoi selitellä, että olisi saanut vääriä diagnooseja muun muassa leukemiasta. Vuosi takaperin hän nimittäin väitti sairastuneensa perna-, kohtu- ja maksasyöpään, eikä hänen uskottu selviävän. Nyt kyse olikin puheensa pyörtäneen Gibsonin mukaan väärästä diagnoosista.

Vahvimmat spekulaatiot alkoivat maaliskuussa 2015, kun Gibsonin yritys ei ollut tilittänyt hyväntekeväisyyttä varten kerättyjä rahoja luvattuihin kohteisiin. Gibsonin oli määrä lahjoittaa sovellustensa tuotoista 300 000 Australian dollaria hyväntekeväisyyteen, mutta hän jätti lahjoituksen tekemättä.

Gibson alkoi poistella sairauksiinsa liittyviä blogipostauksia sekä sosiaalisen median tilejään: eritoten hän oli noussut monien tietoisuuteen kuvapalvelu  Instagramin kautta. Tällä hetkellä kaikki kuvat on poistettu.

Pian kävi myös ilmi, että Gibson olikin syntynyt vuonna 1991 – hän väitti olleensa kolme vuotta vanhempi.

Niinpä huhtikuussa The Weeklyn toimittaja kysyi Gibsonilta, oliko hän edes koskaan sairastanut syöpää.

– En. Mikään siitä ei ole totta, Gibson vastasi.

– En halua anteeksiantoa. Mielestäni totuuden kertominen oli vastuullinen teko. Kaikesta huolimatta toivon, että ihmiset sanoisivat ”Ok, hän on vain ihminen”.

Lehden toukokuun numeron kannessa lukeekin otsikko "Tyttö, joka huijasi meitä kaikkia".

"Tyttö, joka huijasi meitä kaikkia"

Toimittaja Clair Weaver haastatteli Gibsonia Women's Weeklyyn. Hänen mukaansa nuori nainen vaikutti ensiksi hyväuskoiselta, sekavalta ja tunteelliselta.

Toimittaja kirjoittaa, että Gibsonille on tuottanut suuresti haasteita kertoa yksityiskohtia, kuten nimiä, paikkoja ja päivämääriä. Eikä hän osaa itsekään selittää, miksi hänen toimintansa sekä puheensa ovat irrationaalisia ja epäloogisia.

Gibson itse kertoo haastattelussa, että hänen on paikka paikoin vaikeaa erottaa totuus fantasiasta. Nainen kertoo joutuneensa kasvamaan itsenäiseksi ollessaan vasta kouluikäinen – hänen mukaansa hänellä ei ole ollut isä- tai äitihahmoa. Mutta äitinsä nimeä hän ei kerro.

Mediaa kritisoidaankin siitä, että Belle Gibsonista on kirjoitettu paljon hehkuttavia juttuja ilman, että faktat ja taustat olisi tarkistettu perin pohjin.

Järkyttyneet fanit ovat raivoissaan

Kyseinen huijaus on saanut sadattuhannet ihmiset ja ennen kaikkea fanit pois tolaltaan. Kuinka moni vakavasti sairastunut on luottanut Gibsonin tarinoihin ja neuvoihin siitä, että pelkän ruokavalionkin avulla voisi parantua esimerkiksi syövästä?

Gibson myös kirjoitteli monien faniensa ja seuraajiensa kanssa valaten heihin toivoa kertoen kokemuksistaan syövästä. Monet Gibsonin kirjoituksia aktiivisesti seuranneet fanit kokevatkin tulleensa petetyiksi, ja raivoa, pettymystä ja hämmennystä monet puivatkin sosiaalisessa mediassa. 

Gibsonin kerrotaan saaneen myös vihapostia ja jopa tappouhkauksia paljastumisensa jälkeen. 4-vuotiaan pojan äitinä Gibson kuvaakin pelkäävänsä perheensä puolesta.

Toimittaja Weaverin mukaan mukaan Gibson itse kokee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.


Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähteet: Aww.com.au, Daily Mail, Theguardian.com, HS.fi

 

Lue myös:

    Uusimmat