Etelä-Kalifornian sekä Oxfordin yliopistojen tutkijoiden kansainvälinen analyysi paljastaa selkeän yhteyden eri maiden korkean diabetes-esiintyvyyden sekä maissisiirapin kulutuksen kanssa.
Oxfordin sekä Etelä-Kalifornian yliopistojen tutkijat kertovat löytäneensä selkeän yhteyden eri maiden maissisiirapin kulutuksen ja diabetes-esiintyvyyden kanssa. Tutkijat havaitsivat, että mitä suurempi maissisiirapin kulutus maalla on, sitä enemmän kakkostyypin diabetesta maassa esiintyy. Maissisiirappia runsaasti kuluttavissa maissa diabeteksen esiintyvyys oli noin 20 prosenttia korkeampi.
– Tämän tutkimusanalyysin perustella voidaan sanoa, että maissisiirappi lisää riskiä kakkostyypin diabetekseen, joka on yksi nyky päivän yleisimmistä kuolinsyistä maailmassa, professori Stanley Ulijaszek Oxfordin yliopistosta totesi.
Suomikin mukana analyysissä
Tutkijoiden analyysissä oli mukana yli 42 maata. Selkeästi eniten maissisiirappia syödään Yhdysvalloissa: vuosittain lähes 25 kiloa henkeä kohden. Toiseksi korkeimpaan kulutukseen yltää Unkari noin 16 kilon kulutuksella. Korkean kulutuksen maihin lukeutuvat myös Kanada, Slovakia, Bulgaria, Belgia, Argentiina, Korea, Japani ja Meksiko.
Melko alhaista kulutus on sen sijaan Saksassa, Puolassa, Kreikassa, Portugalissa, Egyptissä, Serbiassa ja Suomessa. Erittäin alhaista, eli alle 0,5 kiloa vuodessa henkeä kohden, maissisiirapin kulutus on muun muassa Australiassa, Virossa, Kiinassa, Tanskassa, Ranskassa, Intiassa, Irlannissa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Suomi menee siis kulutuksellaan muun muassa muiden pohjoismaiden ohi, vaikka kuuluukin alhaisen kulutuksen maihin.
Suuret erot Euroopan maiden välillä johtuvat tutkijoiden mukaan kauppa- ja maatalouspolitiikan kiintiöistä maissisiirappituotannolle. Kun esimerkiksi Ruotsi ja Iso-Britannia eivät halua käyttää kiintiötään, voivat Unkari ja Slovakia ostaa ekstrakiintiöitä näiltä mailta.

