Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Järkyttävä havainto: Tämä makeutusaine aiheuttaa vakavia terveysongelmia?

Daily Mailin taulukosta näkyy, mihin Suomi sijoittuu vertailussa
Daily Mailin taulukosta näkyy, mihin Suomi sijoittuu vertailussa
Julkaistu 28.11.2012 09:11(Päivitetty 28.11.2012 13:08)

Etelä-Kalifornian sekä Oxfordin yliopistojen tutkijoiden kansainvälinen analyysi paljastaa selkeän yhteyden eri maiden korkean diabetes-esiintyvyyden sekä maissisiirapin kulutuksen kanssa.

Oxfordin sekä Etelä-Kalifornian yliopistojen tutkijat kertovat löytäneensä selkeän yhteyden eri maiden maissisiirapin kulutuksen ja diabetes-esiintyvyyden kanssa. Tutkijat havaitsivat, että mitä suurempi maissisiirapin kulutus maalla on, sitä enemmän kakkostyypin diabetesta maassa esiintyy. Maissisiirappia runsaasti kuluttavissa maissa diabeteksen esiintyvyys oli noin 20 prosenttia korkeampi.

– Tämän tutkimusanalyysin perustella voidaan sanoa, että maissisiirappi lisää riskiä kakkostyypin diabetekseen, joka on yksi nyky päivän yleisimmistä kuolinsyistä maailmassa, professori Stanley Ulijaszek Oxfordin yliopistosta totesi.

Suomikin mukana analyysissä

Tutkijoiden analyysissä oli mukana yli 42 maata. Selkeästi eniten maissisiirappia syödään Yhdysvalloissa: vuosittain lähes 25 kiloa henkeä kohden. Toiseksi korkeimpaan kulutukseen yltää Unkari noin 16 kilon kulutuksella. Korkean kulutuksen maihin lukeutuvat myös Kanada, Slovakia, Bulgaria, Belgia, Argentiina, Korea, Japani ja Meksiko.

Melko alhaista kulutus on sen sijaan Saksassa, Puolassa, Kreikassa, Portugalissa, Egyptissä, Serbiassa ja Suomessa. Erittäin alhaista, eli alle 0,5 kiloa vuodessa henkeä kohden, maissisiirapin kulutus on muun muassa Australiassa, Virossa, Kiinassa, Tanskassa, Ranskassa, Intiassa, Irlannissa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Suomi menee siis kulutuksellaan muun muassa muiden pohjoismaiden ohi, vaikka kuuluukin alhaisen kulutuksen maihin.

Suuret erot Euroopan maiden välillä johtuvat tutkijoiden mukaan kauppa- ja maatalouspolitiikan kiintiöistä maissisiirappituotannolle. Kun esimerkiksi Ruotsi ja Iso-Britannia eivät halua käyttää kiintiötään, voivat Unkari ja Slovakia ostaa ekstrakiintiöitä näiltä mailta.

Daily Mailin taulukosta näkyy, mihin Suomi sijoittuu vertailussaDaily Mailin taulukosta näkyy, mihin Suomi sijoittuu vertailussa

Maissisiirapilla makeutetaan elintarvikkeita

Tutkijoiden mukaan korkean kulutuksen maissa maissisiirapista valmistetaan enemmän elintarvikkeita.Maissisiirappia käytetään Yhdysvalloissa laajalti sakkaroosin sijaan makeuttajana esimerkiksi virvoitusjuomissa, makeisissa, valmisruoissa sekä vauvansoseissa. Suomalaiset saavat maissisiirappinsa lähinnä tuontituotteista.

Tavallinen sokerikin pitää sisällään fruktoosia ja glukoosia, mutta maissisiirapissa fruktoosin määrä on huomattavasti korkeampi. Korkea fruktoosipitoisuus tekee maissisiirapista makeampaa ja helpommin käsiteltävää elintarviketeollisuudessa. Juuri fruktoosipitoisuuden vuoksi maissisiirappi on tuktijoiden mukaan tavallista sokeria haitallisempaa ihmisten terveydelle.

Tutkijoiden mukaan fruktoosin todellisia määriä tuotteissa on vaikea selvittää elintarviketeollisuuden puutteellisten pakkausmerkintöjen vuoksi.

Lähde: USC Oxford

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Pieni haava johti kaikkien raajojen amputointiin – Arja sai Suomen ensimmäisen käsisiirteenOdotteletko 10 vuoden passia? Poliisilta tärkeä muistutusHedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!Moni tekee tämän lääkevirheen flunssassa – proviisori oikaisee harhaluulonMonilla nuorilla tarve päästä "hyvään" lukioon – opetusministeriltä termille uusi määritelmäViikkohoroskooppi
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:02
    Lääketiede

    Pieni haava johti kaikkien raajojen amputointiin – Arja sai Suomen ensimmäisen käsisiirteen

  • 11:59
    Matkailu

    Odotteletko 10 vuoden passia? Poliisilta tärkeä muistutus

  • 08:15
    Hedelmät

    Hedelmä, jota kannattaa nyt ostaa – edukas kuitupommi!

  • 06:51
    Flunssa

    Moni tekee tämän lääkevirheen flunssassa – proviisori oikaisee harhaluulon

  • 06:00
    Politiikka

    Monilla nuorilla tarve päästä "hyvään" lukioon – opetusministeriltä termille uusi määritelmä