Järjettömiä rahasummia: Suomi käyttänyt Afganistaniin lähes miljardi euroa

0:43
Katso video: Täydellinen sekasorto ja aseen laukauksia – tältä näyttää Kabulin lentokentällä

Afganistanin lähes 21 vuotta kestänyt sota on tullut kalliiksi etenkin Yhdysvalloille, mutta myös Suomelle.

Sota alkoi vuoden 2001 lokakuussa. Siitä lähtien maahan on kaadettu tuhansia miljardeja euroja rahaa. Yhdysvaltojen kulujen arviot vaihtelevat kahden eri laskentatavan mukaa.

Yhdysvaltalaisen Brownin yliopiston mukaan nykyrahassa mitattuna Yhdysvallat on käyttänyt Afganistanin sotaan 1920 miljardia euroa. Lukuun on laskettu mukaan tähän mennessä syntyneet veteraanien hoidon kulut ja sotaa varten lainatun rahan korot.

Summa kasvaa merkittävästi, jos mukaan lasketaan tulevaisuudessa syntyvät kulut veteraaneista ja lainojen koroista. Vuoteen 2050 mennessä summa on Brownin yliopiston mukaan jo 5 400 miljardia euroa. Velkaa Yhdysvallat on tähän mennessä ottanut sotaa varten 1 700 miljardia euroa.

Afganistanin armeijaa ja turvallisuusjoukkoja Yhdysvallat on aseistanut peräti yli 70 miljardilla eurolla. Summa on selvästi isompi kuin esimerkiksi Suomen valtion budjetti vuonna 2020. Todennäköisesti iso osa näistä aseista päätyy nyt talebanien käsiin.

Enimmillään yhdysvaltalaissotilaita oli Afganistanissa vuonna 2011 eli 110 000 henkeä. Tämän jälkeen sotilaiden määrä ja samalla myös kulut laskivat jyrkästi.

Suomalaisia menehtyi ja haavoittui

Suomen kehitysavusta Afganistanille väistökirjaa tekevä Ilona Kuusi arvioi aiemmin Ylelle, että Suomi on käyttänyt Afganistaniin jo 850 miljoonaa euroa.

Summaan on laskettu mukaan kriisinhallinta, kehitysapu ja humanitaarinen apu. Kokonaiskustannusten on arvioitu nousevan jopa miljardiin euroon. Ylen mukaan Suomi antaa nykyään Afganistanille kehitysapua noin 28 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomi on rakentanut Afganistaniin rahalla muun muassa kouluja ja tehnyt muuta humanitaarista työtä. Rahaa on mennyt myös sotimiseen, vaikka Suomi pyrkii korostamaan toimiensa humanitaarista puolta.

Ylen mukaan Afganistanissa sotakokemusta on saanut nyt 2500 reservi- ja ammattisotilasta. Afganistanissa menehtyi kaksi suomalaista sotilasta ja 15 haavoittui. Menetetystä kalustosta ei ole tietoa.

Siviilejä sodassa on tapettu runsaat 71 000. Yhdysvaltalaisia sotilaita kuoli yli 2 400. Brownin yliopisto arvioi, että kaiken kaikkiaan sodassa on kuollut noin 240 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja