Mainos

Järjestöt vaativat Suomelta jämäkämpää ilmastopolitiikkaa

YK:n ilmastokokous alkoi Nairobissa. Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam matkustaa Keniaan kokoukseen ensi viikolla.

Ympäristöjärjestöt vaativat EU:n puheenjohtajamaalta Suomelta päättäväistä asennetta tänään Nairobissa alkaneessa YK:n ilmastokokouksessa. Greenpeace ja WWF painottavat molemmat kannanotoissaan, että puheenjohtajamaana Suomi voi ratkaisevalla tavalla vaikuttaa Nairobin kokouksen tuloksiin.

- Suomella on EU:n puheenjohtajana erityisvastuu huolehtia siitä, että Nairobissa neuvottelut eivät junnaa paikallaan, vaan vievät sopimusprosessia eteenpäin kohti kymmenien prosenttien päästövähennyksiä, Greenpeacen energiakampanjavastaava Kaisa Kosonen painottaa.

Myös WWF Suomen hallintoneuvoston puheenjohtaja Pertti Salolainen muistuttaa, että maailman maiden on kasvatettava tuntuvasti päästövähennystavoitteitaan ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Salolainen toivoo Suomelta "kestävämpää ja rohkeampaa" linjaa ilmasto- ja energiapolitiikassa.

- Viime viikolla julkaistu Britannian hallituksen tilaama raportti ilmastonmuutoksen taloudellisista vaikutuksista osoitti, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvittavia toimia ei voi odottaa, Salolainen sanoi WWF:n hallintoneuvoston syyskokouksessa maanantaina Helsingissä.

Jääkarhuilta sulaa elinympäristö

Kososen mukaan Nairobin kokouksen ei odoteta vielä johtavan konkreettisiin maakohtaisiin päästövähennysvelvoitteisiin, vaan tarkoituksena on sopia aikataulusta tuleville neuvotteluille. Uusista päästövähennyksistä on määrä sopia vuonna 2008.

Kosonen toivoo, että Nairobin neuvotteluissa saadaan sovituksi neuvottelujen tiekartasta, sillä ilmaston lämpeneminen ja sen aiheuttama merenpinnan nousu uhkaavat muun muassa maailman rannikkokaupunkeja sekä miljoonia kasvi- ja eläinlajeja, kuten esimerkiksi jääkarhuja.

- Mitä kauemmin päästövähennystoimia viivytämme, sitä suurempi lasku meitä saastuttajia odottaa tulevaisuudessa, Kosonen painottaa ja viittaa myös Salolaisen mainitsemaan Britannian hallituksen selvitykseen ilmastonmuutoksen seurauksista.

Ekonomisti Nicholas Stern varoittaa raportissaan, että ilmastonmuutos saattaa supistaa maailmantaloutta jopa 20 prosenttia. Sternin mukaan vahingot voidaan kuitenkin estää panostamalla noin prosentti bruttokansantuotteesta vuosittain ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Jättiläishaaste ihmiskunnalle

Tänään Kenian pääkaupungissa alkanut YK:n ilmastokokous jatkuu ensi viikon perjantaihin asti. Kokoukseen odotetaan noin 6000:ta osanottajaa lähes 200 maasta.

Ministeritasoinen kokous Nairobissa alkaa ensi viikolla, jolloin myös ympäristöministeri Jan-Erik Enestam matkustaa paikalle.

- Ilmastonmuutos on nopeasti nousemassa yhdeksi suurimmista haasteista, joita ihmiskunta kenties koskaan tulee kohtaamaan, kokouksen puheenjohtajana toimiva Kenian ympäristöministeri Kivutha Kibwana sanoi avajaispäivänä.

Nairobin kokous on jatkoa vuonna 1992 Rio de Janeirossa alkaneelle ilmastokokousten sarjalle.

Vuonna 1997 järjestetyssä Kioton ilmastokokouksessa sovittiin niin sanottujen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä. Muun muassa Yhdysvallat on jättäytynyt sopimuksen ulkopuolelle vedoten sen aiheuttamiin haittoihin maan taloudelle. EU sen sijaan on ollut sopimuksen kannalla.

Nairobin kokouksessa on määrä keskustella Kioton sopimuksen jälkeisestä ajasta, sillä sopimus päättyy vuonna 2012.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.