Järjestöjen ulosmarssi lisää paineita ilmastoneuvotteluissa

17:20

Pari sataa Varsovan ilmastokokousta seuraavien kansalaisjärjestöjen edustajaa marssi tänään ulos kokouspaikalta. Järjestöjen mukaan kokous on vaarassa päättyä ilman mainittavia tuloksia.

- Kävelimme ulos, koska kuilu todellisuuden ja näiden neuvottelujen välillä kasvoi liian suureksi. Ihmiset eri puolilla maailmaa elävät jo nyt ilmastonmuutoksesta johtuvien äärimmäisten sääilmiöiden keskellä, mutta silti hallitukset ovat täällä täysin kykenemättömiä vastaamaan ihmisten hätään, peustelee ulosmarssiin osallistunut Greenpeacen ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen.

Järjestöt eivät aio enää palata seuraamaan kokousta Varsovan kansallisstadionille.

- Lähdemme pois tämän kokouksen osalta. Menemme takaisin kotiin hiomaan strategioita, jotta maailmanlaajuinen kansalaisliike ilmastonmuutoksen torjumiseksi voitaisiin kasvattaa vahvemmaksi ja voimakkaammaksi. Tämän kokouksen lopputulos tulee olemaan ilmastohaasteeseen nähden täysin riittämätön, ennakoi Kosonen.

Päästövähennysten aikataulu auki

Suomen ympäristöministeri toivoo, että ulosmarssi vauhdittaa neuvotteluja.

- Ulosmarssi voi olla positiivinenkin ravistelu eri maille siitä, että täällä saataisiin aikaan EU:n haluama tiekartta, jossa maat esittävät ensi vuoden aikana uudet päästövähennystavoitteensa. Paine lisääntyy, että tämmöinen ratkaisu saataisiin ja se on ihan tervetullutta se paine, toteaa kokouspaikalta tavoitettu ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.)

Neuvotteluja seuraava tutkija ei usko, että Suomen ja EU:n toiveet päästövähennyslupausten esittämisestä ensi vuoden aikana toteutuvat.

- En usko, että päätökseen kirjataan vuosi 2014, vaikka se olisi ideaali ilmaston ja Pariisin kokouksen onnistumisen kannalta. Kompromissimuotoilu voisi olla sellainen, että päästövähennyslupaukset annetaan hyvissä ajoin ennen Pariisin ilmastokokousta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.

Läpi yön neuvotellaan

Varsovassa neuvottellaan nyt läpi yön.

- Tällä hetkellä tilanne on valinkauhassa. Emme tiedä, saammeko edistystä vai jäämmekö tilanteeseen, että tulemme tyhjin käsin pois. Nyt neuvotellaan päivät ja yöt ja väännetään kaikki kivet ja tehdään kaikkemme, että saadaan lopputulos perjantaina aikaan, kuvailee ympäristöministeri Niinistö.

Kokouksessa puhetta johtava Puolan ympäristöministeri Marcin Korolec sai eilen potkut ministerin tehtävästä. Vaikka hän jatkaa kokouksen puheenjohtajana, ministerin salkun menetys tuskin lisää hänen intoaan patistella neuvottelijoita kunnianhimoiseen lopputulokseen.

- Minun mielestäni se on surullista ja osoittaa Puolan pääministeriltä huonoa sitoutumista ilmastoneuvotteluprosessiin, että vaihtaa ministeriä kesken neuvottelujen, kommentoi Ville Niinistö.

- Potkut eivät suoraan vaikuta neuvotteluihin, mutta niiden ajoitus on herättänyt täällä ihmetystä. Se tuntuu laskelmoidulta näpäytykseltä, sanoo Antto Vihma.

Ilmastoneuvottelujen on määrä päättyä huomenna, mutta kokous saattaa myös venyä lauantaille kuten on ollut tapana.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.