Jari Tervo tekee rankkaa pilaa Matti Vanhasesta

Jari Tervo rusikoi pääministeri Matti Vanhasta olan takaa uuden Koljatti-romaaninsa päähenkilön kautta.

Koljatti (WSOY 2009) on hillitön yhdistelmä poliittista satiiria, farssia, surrealismia ja tragediaa. Sen päähenkilö on Nurmijärvellä asuva kaksimetrinen raittiusmies Pekka Lahnanen (kesk.), joka muistuttaa erehdyttävästi pääministeri Matti Vanhasta.

Lahnasen perhe-elämä on mennyt poskelleen (ex-vaimo sättii jatkuvasti siitä, ettei miehellä ole aikaa pojilleen), ja eron jälkeen on tullut seurusteltua ihan vääränlaisten naisten kanssa.

Työelämässä ja politiikassa ei enää riitä, että on ahkera ja hallitsee asiatiedon. "Minun pitäisi viihdyttää ihmisiä, mutta ei minusta ole siihen. Haluaisin lukea heille paperista lähidemokratiakokeilun alustavia tuloksia."

Pitää myös osata kevyt keskustelu ja poskisuudelmat. EU-kokoukset ovat yhtä piinaa. "Tunsin itseni idiootiksi: muut keskustelivat ja nauroivat, minä seisoin yksin ja liian pitkänä, tuulivoimaa miettien."

Pitää puhua sujuvasti kieliä, hallita fiinit ruuat ja viinit (saisinko wieninleikkeen, kiitos!) sekä päälle päätteeksi tuntea ranskalaisen kulttuurin merkkipaalut.

Lahnanen on Euroopassa ja maailmassa kuin maansa. Ruotsi nauraa sen kustannuksella, Venäjä – jonka pääministeristä Tervo maalaa vertahyytävän kuvan – pelottelee sitä, muualta maahan muuttaneet hämmentävät.

Onnellisimmillaan Lahnanen on karsiessaan puita Rehu-Raision haalareissa kotona Nurmijärvellä.

– Tuntui mahdottomalta kirjoittaa realistista romaania Suomesta, jossa kokoomus on työväenpuolue, pääministeri maan merkittävin lööppijulkkis ja demarit valjastavat kuollutta hevosta rikkinäisten vankkureittensa eteen. Satiiri oli ainoa vaihtoehto, Jari Tervo totesi torstaina päivää ennen romaaninsa julkaisua.

Muihin nykypoliitikkoihin viitataan kirjassa näiden omilla nimillä.

– Uskottavuuden vuoksi päädyin muiden kuin pääministerin kohdalla käyttämään oikeiden poliitikkojen nimiä. Pääministerin tapauksessa rakensin uskottavuutta muilla keinoin, Tervo perusteli ratkaisuaan.

Lue myös:

(MTV3–STT–REETTA RAVI)

Lue myös:

    Uusimmat